Artikel
6 nov '09
6 november '09
2 min

Consequenties verhoging AOW leeftijd BES-eilanden

In Nederland is besloten dat de AOW leeftijd wordt verhoogd van 65 jaar naar 67 jaar. Heeft dit eigenlijk nog consequenties voor de AOW leeftijd in de aankomende bijzondere gemeenten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba? (BES-eilanden)?

In 2005 is afgesproken dat de Nederlandse Antillen worden opgeheven. Besloten is toen dat Curacao en Sint Maarten de status krijgen van een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden (net als Aruba). Bonaire, Sint Eustatius en Saba, de drie kleinere eilanden, ook wel de BES-eilanden genoemd, hebben gekozen voor een intensievere band met Nederland.

De BES-eilanden krijgen vanaf oktober 2010 een status binnen het Nederlandse staatsbestel die te vergelijken is met de status van een gemeente. Welliswaar niet de status van een reguliere gemeente maar de status van een bijzondere gemeente. Er is namelijk wel rekening gehouden met het bijzondere karakter van de eilanden.

De AOW leeftijd op de BES-eilanden ligt momenteel op 60 jaar. Door hun nieuwe status vanaf oktober 2010 en de verhoging van de AOW leeftijd in Nederland van 65 naar 67 is besloten dat ook de AOW leeftijd op de BES-eilanden omhoog gaat en wel naar 65 jaar. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) vindt het logisch dat de BES-eilanden instappen op 65 jaar aangezien de discussie in Nederland over de verhoging van de AOW leeftijd naar 67 jaar nog gevoerd moet worden in het parlement. Nog niet duidelijk is in welke stappen de verhoging van 60 jaar naar 65 jaar zal gaan plaatsvinden.

Bronnen: penoactueel.nl & inoverheid.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.