Branded
24 apr '24
24 april '24
5 min

Nieuwe energie: hoe kun je chronisch vermoeide medewerkers bijstaan?

Uit onderzoek blijkt dat drie op de tien werkende Nederlanders niet weten wanneer zij zich voor het laatst echt uitgerust voelden. Sterker nog; bijna een kwart van hen voelt zich voor langere tijd emotioneel uitgeput. Sluimerende vermoeidheid (onder andere door werk) heeft effect op veel aspecten van het dagelijks leven, en kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. Dat maakt dat werkgevers er vroeg of laat mee te maken krijgen. Hoe kun je als werkgever een chronisch vermoeide medewerker bijstaan?

Stress op én over werk

Vermoeidheidsklachten zorgen voor een uitputtingsslag op het lichaam. Het is dan ook niet gek dat één op de tien werkenden niet goed in zijn vel zit op het werk. Wat daaraan bij kan dragen, is dat een kwart van werkend Nederland (24 procent) het moeilijk vindt om duidelijk grenzen te stellen op het werk. Dit kan zich op diverse manieren uiten, zoals te veel op je bordje nemen of je niet houden aan de standaard werktijden. Denk aan overwerken of in het weekend de laptop openklappen. Maar liefst een kwart van werkend Nederland (27 procent) geeft aan hier moeite mee te hebben. Deze omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat 21 procent veel stress op het werk ervaart en bijna een kwart (24 procent) zich overwerkt voelt.

Op je tandvlees lopen

Werkomstandigheden hebben mede invloed op hoe men zich mentaal voelt. Zo heeft een kwart van werkend Nederland al maanden het gevoel dat er te veel van hem of haar wordt gevraagd. Nog eens een kwart kan de spanning en drukte van werk thuis moeilijk loslaten. Het komt dan ook niet uit de lucht vallen dat een derde van de Nederlanders aangeeft graag een aantal weken vrij te zijn om bij te komen. Na een periode van rust heeft men meer energie, concentratie en motivatie om weer aan het werk te gaan. Het nemen van deze rust, en dus het aanvullen van de energiereserves, is daarom belangrijk bij het voorkomen van een burn-out. Dit gaat echter nog niet bij iedereen goed, want zeventien procent geeft aan momenteel bang te zijn voor een burn-out.

Tijd voor jezelf

Kari Littley, expert op het gebied van employee wellbeing bij OneFit: “Burn-outs komen helaas steeds vaker voor. Het lijkt bijna alsof het bij het werkende leven hoort. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom moeten we er echt waakzaam op zijn dat het niet iets is waar we aan gewend raken. Hiervoor ligt er een verantwoordelijkheid bij werkgevers, maar ook bij de medewerkers zelf. Zo hebben medewerkers de verantwoordelijkheid om zich aan hun werktijden te houden, hun eigen grenzen te bewaken en aan de bel te trekken wanneer zij voelen dat ze uitgeput raken. De werkgever moet op zijn beurt de eerste symptomen van een burn-out weten te signaleren bij medewerkers. Dit kunnen zij bijvoorbeeld doen door regelmatig bij medewerkers in te checken om te bespreken hoe het met ze gaat. Verder raad ik aan om een collega aan te sporen gedurende de werkdag tijd voor zichzelf te plannen als je merkt dat diegene zijn eigen grenzen voorbijgaat.”

Het belang van bewegen

Gedurende de werkdag tijd voor jezelf nemen… Hoe stimuleer je dat dan? Idealiter vult een medewerker dat zelf in. Maar we hebben wel een tip en de experts roepen het al jaren: beweeg! Hier kun je als werkgever een hand toereiken. Het toezien op dat collega’s bewegen en sporten, of zelfs het faciliteren daarvan, is een tamelijke easy fix binnen het inzetten van een breder vitaliteitsprogramma. Kari Littley van OneFit: “Ga bijvoorbeeld eens naar een yoga- of meditatieles. Dat is beter dan dat diegene uiteindelijk langdurig uitvalt. Zo voorkom je samen dat iemand langzaam onderuitglijdt.” Je kunt als werkgever gedogen dat een medewerker tijdens werktijd sport, of zelfs een stap verder gaan en samen, als team gaan sporten (eens, of meerdere keren per week). Je zult zien dat medewerkers zich krachtiger gaan voelen en het heeft nog zoveel meer voordelen. Denk aan een verbeterde mentale gezondheid, slaap, teambuilding en een boost in creativiteit. En niet geheel onbelangrijk: als medewerkers al tijdens werkuren wat aan beweging of sport hebben gedaan, hoeft dat niet óók nog na werk en kunnen zij zich volledig focussen op hun gezin, hobby’s, avondprogramma of… gewoon rusten. Weer een to-do minder in die overvolle agenda’s en dus minder stress als ze aan het werk zijn. Wat ons betreft een win-win en een mooie (eerste) stap richting een gezonder werkklimaat met minder uitval en… Nieuwe energie!

Over OneFit en het onderzoek

De gepresenteerde cijfers in dit artikel komen uit een onderzoek van OneFit. Het onderzoek is uitgevoerd door MarktEffect onder 2.010 werkende Nederlanders van 18 jaar en ouder. OneFit is een platform waar meer dan 1.000 sport- en wellnessfaciliteiten bij zijn aangesloten en waar members van de app gemakkelijk workouts kunnen boeken. OneFit kan als secundaire arbeidsvoorwaarde, op een fiscaal gunstige manier worden aangeboden aan medewerkers van bedrijven.

Bekijk op de website van OneFit de mogelijkheden voor bedrijfsfitness en hoe ook jij fysiek en mentaal fitte medewerkers krijgt. 

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.