Thema

Werkgeluk

Werkgeluk is een thema dat de afgelopen jaren steeds meer gestalte heeft gekregen en niet meer weg te denken is. Werkend Nederland is namelijk massaal op zoek naar werkgeluk. En een mooi gegeven voor organisaties is dat gelukkige medewerkers beter presteren, minder vaak ziek zijn, harder werken, flexibeler zijn en meer open staan voor vernieuwing. Bovenal is het fijn als medewerkers gelukkig zijn.

Werkgeluk is een veelomvattend begrip is. Medewerkers zoeken en eisen steeds meer op dit gebied. Werk is niet meer van negen tot vijf, alleen voor het geld. Medewerkers nemen meer verantwoordelijkheid voor hun werkgeluk en focussen zich op de betekenis van hun werk en het ontwikkelen van hun talenten.

Werkgeluk = Purpose & Pleasure

Werk is een bron van voldoening, zingeving en plezier. We kunnen het zo zien dat werkgeluk zich richt op twee pijlers: ‘purpose’ en ‘pleasure’. Mensen werken graag op een plek waar ze iets bijdragen aan het grotere geheel en zich betrokken voelen bij de missie van de organisatie (purpose). En dit willen ze doen met plezier in het werk, door het werk wat ze doen leuk te vinden en het samen met collega’s leuk te hebben (pleasure).

Door de toename in de bewustwording rondom duurzaamheid willen medewerkers steeds meer investeren in zichzelf. We zien daarmee een nauwe samenhang tussen werkgeluk en het thema duurzame inzetbaarheid. De kern van beide thema’s ligt in oprechte aandacht voor (individuele) medewerkers. Waarbij duurzame inzetbaarheid meer gaat over de manier waarop HR concreet aan de slag gaat.

Publicaties

Driessen Groep heeft de afgelopen jaren onderzoek naar gedaan naar werkgeluk in de publieke sector. Dit resulteerde in twee prachtige publicaties. Tip: deze zijn gratis aan te vragen en vind je terug op deze website onder uitgaven.

Artikelen van Trends in HR over onder andere werkgeluk in je mailbox ontvangen?

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF