Dossier

Hybride werken

Sinds de coronapandemie is thuiswerken bijna niet meer weg te denken uit ons werkende leven. Dat geldt natuurlijk niet voor alle sectoren, maar de wereld van werk veranderde compleet. Inmiddels is het massale thuiswerken overgegaan in hybride werken. Als we de boeken, artikelen en onderzoeken die er inmiddels over zijn verschenen mogen geloven, verdwijnt deze nieuwe manier van werken nooit meer. Maar ook als je het medewerkers vraagt is hybride werken blijvend. Dat heeft een groot effect op organisaties, hun medewerkers en ook op HR.

Toekomst van werk

Velen zien het als kans om de toekomst van werk met behulp van het hybride model te resetten. Dat komt onder andere door de enorme snelheid waarmee organisatie de technologie van virtueel werken hebben overgenomen en doordat de meeste medewerkers niet willen terugkeren de manier van werken van voor de coronapandemie. Volgens Lynda Gratton zorgt een hybride model, wanneer je het goed toepast, ervoor dat werken zinvoller, productiever, wendbaarder en flexibeler wordt.

“Thuiswerken is ook na de pandemie noodzakelijk, als onderdeel van het hybride werken”, oppert Elke Geraerts, doctor in de psychologie. “Velen denken dat de keuze alleen draait om kantoor- versus thuiswerk, maar het is ook belangrijk wanneer je werkt: synchroon en asynchroon, dus op andere momenten dan je collega’s.”

In de toekomst van werk houden we rekening met de locatie en de tijd, maar ook met de manieren waarop we productief zijn. Die variëren van persoon tot persoon, en van team tot team. In dit dossier vind je artikelen die je inspireren en kunnen helpen om hybride werken in goede banen te leiden.