Artikel
11 feb '22
11 februari '22
3 min

Leidinggeven aan werken op afstand vraagt om andere skills

Zo’n 33% van de Nederlandse werknemers vindt dat zijn leidinggevende niet over de juiste vaardigheden beschikt om het team naar een succesvolle toekomst te leiden. De belangrijkste reden hiervoor is het feit dat werken op afstand een beroep doet op andere vaardigheden van leidinggevenden. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Markteffect in opdracht van GoodHabitz, onder 13.615 werknemers in 13 Europese landen.

Nederlanders zijn van mening dat de meeste verbetering te halen valt bij het creëren van een teamspirit (33%) en inspirerend (30%) en empathisch (24%) leiderschap. Maar ook is verdere ontwikkeling nodig op het vlak van communicatievaardigheden (24%) en een focus op mentaal welzijn op de werkvloer (22%).

Zorgen over hybride leiderschap

De afgelopen twee jaar zag meer dan de helft (54%) van de werknemers in Nederland zijn werksituatie veranderen. 19% werkt in plaats van op locatie nu uitsluitend thuis. 35% ruilde zijn werkomgeving op locatie gedeeltelijk in voor het thuiskantoor.

Wat wel opvalt uit de resultaten van het onderzoek is het feit dat 85% van de ondervraagden van mening is dat hij of zij in de toekomst ook (gedeeltelijk) vanuit huis zal werken. Werken op afstand is dus een blijvertje. Daarom is het extra zorgwekkend dat bijna 2 op de 5 werknemers geen vertrouwen heeft in zijn manager om het team naar een succesvolle toekomst op afstand te leiden.

Hoewel dit minder positief is dan gehoopt, zijn er Europese landen die nog een stuk kritischer zijn over hun manager. Zo twijfelt in Zwitserland 42%, in Duitsland 43% en bij onze zuiderburen is zelfs bijna de helft (48%) van de Belgische werknemers onzeker over de vaardigheden van zijn manager.

Motivatie, support en teamspirit

Gelukkig denken niet alle werknemers er zo over. Nog eens 39% van de werknemers in Nederland vindt dat zijn manager prima in staat is om hen op afstand te managen. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 73% van de Nederlanders vindt dat werken op afstand de afgelopen 2 jaar geen invloed heeft gehad op de relatie met zijn manager.

Tegelijkertijd zijn werknemers in sommige andere Europese landen juist van mening dat de relatie met hun manager is verbeterd (gemiddeld 34%), waarbij er een aantal landen uitspringen: Denemarken (72%), Zweden (47%) en Duitsland (44%). In Nederland is dit slechts 14%. Over het algemeen zijn andere Europese landen dus iets positiever gesteld dan Nederland.

Ambitie voor persoonlijke ontwikkeling

Niet alleen werden werknemers gevraagd naar de te ontwikkelen vaardigheden van hun managers, ook vroeg GoodHabitz hen welke vaardigheden zij zelf willen verbeteren. Dit resulteerde in vier duidelijke winnaars. 23% van de medewerkers gaat graag aan de slag met een communicatietraining of taalcursus. Verder wil bijna 1 op 4 (23%) werknemers een teamwork- en managementtraining volgen, maar ook het verbeteren van leiderschapsvaardigheden is populair (24%). Als laatste is er interesse in trainingen op het vlak van persoonlijke kracht (23%). Hieruit blijkt dat huidige werknemers bereid zijn om tijd en moeite te inventariseren om zowel hun persoonlijke ontwikkeling een boost te geven, maar ook om door te groeien binnen de organisatie. Hoog tijd voor organisaties om kennis te maken met de leiders van de toekomst!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.