Artikel
7 feb '22
7 februari '22
5 min

6 interessante managementboeken voor HR

Soms kun je wel wat inspiratie of hulp gebruiken bij een thema waar je als HR-professional mee te maken krijgt. Naast het bezoeken van een (online) event, het volgen van een training of het kijken naar een TED-talk, is het lezen van een boek altijd een goed idee. Wij selecteerden 6 interessante managementboeken voor HR.

1. Ons werk is stuk

Deze maand verschijnt ‘Ons werk is stuk’. In dit boek komen de auteurs Martijn Aslander, Arjan Broere en Mark Meinema met een kritische blik op onze nieuwe werk-werkelijkheid. Waar de computer en de smartphone ons werk leuker en makkelijk hadden moeten maken, ervaren velen vaak het omgekeerde. We moeten terug naar de tekentafel, want ons werk is stuk en toe aan een grote onderhoudsbeurt. De auteurs nemen je mee langs de geschiedenis van ons werk en doorkruisen onder andere het werk van HR.

Dit boek is een must-read voor iedereen die bezig is om duurzaam inzetbaar te worden en blijven, levenslang wil leren en niet langer afhankelijk wil zijn van de computer en de smartphone. Of wat dacht je van een werkweek van vier dagen, met vijf focus-uren per dag? Dit is volgens de auteurs zelfs heel raadzaam als je mentaal gezond wilt blijven én als je meer slagkracht wilt ontwikkelen.

2. Hybride teams

Hybride werken vraagt om nieuwe routines en vaardigheden zoals digitaal vergaderen en asynchroon werken, maar ook om een flinke dosis flexibiliteit en een sterk teamgevoel. In het boek ‘Hybride teams’ geven Bregje Spijkerman en Marjolijn Feringa je een verfrissend andere kijk op werken in teams. Oude gewoontes gaan daarbij overboord. Hybride werken vraagt om nieuwe routines en vaardigheden zoals digitaal vergaderen en asynchroon werken, maar ook om een flinke dosis flexibiliteit en een sterk teamgevoel.

In dit boek vind je het Teamkompas waarmee je stap voor stap groeit naar een sterk hybride team. Daarnaast geven de auteurs voorbeelden van organisaties die zelf de transitie naar een hybride organisatie doormaken en stomen ze je klaar voor een nieuwe manier van werken. Die leidt niet alleen tot betere resultaten, maar ook tot meer werkgeluk.

3. Het einde van HRM

HR-beleid is nog te vaak gericht op medewerkers die in vaste dienst zijn en niet op álle werkenden in een organisatie. Denk aan zzp’ers of externe dienstverleners die tijdelijk in de organisatie werken of eraan verbonden zijn. Vaak blijkt dat deze groepen systematisch worden overgeslagen in het HR-beleid.

Het is de taak van HR om de uitdagingen met het werk van de toekomst aan te gaan en zichzelf opnieuw uit te vinden. Het oude HR-paradigma moet worden losgelaten en plaatsmaken voor nieuw denken. Auteur Roeland van Laer geeft in ‘Het einde van HRM’ een overzicht van deze veranderingen en een nieuw model voor een duurzame totale workforce-strategie. Het boek is een must voor iedere HR-professional die de regie wil pakken en voorop wil lopen in turbulente tijden.

4. Future of work

Naast de arbeidsmarkt is ook het HR-landschap continu in beweging. De nieuwe HR-professional, oftewel arbeidsmarkt-HR manager oftewel Human Capital Manager, is in staat om een strategisch partner te zijn. Zowel voor organisaties, werkenden, het onderwijs als de overheid. Dit handboek is nuttig voor HR(D)-professionals, werkgevers, ondernemers en beleidsmakers op het thema ‘Arbeidsmarkt & Onderwijs’ die geïnteresseerd zijn in het begeleiden van organisaties en werkenden richting toekomstbestendig werk. Auteurs Sarah Detaille en Annet de Lange geven in ‘Future of work’ voorbeelden uit de praktijk die helpen om nieuwe aanpakken te ontwikkelen binnen verschillende sectoren.

5. De menselijke organisatie

Menselijkheid in organisaties. Het klinkt simpel, maar zo eenvoudig is het niet altijd in de praktijk. Het vraagt meer dan alleen een goede bedoeling en de juiste intentie. Hoe geef je handen en voeten aan menselijkheid en hoe maak je het praktisch?

Dit boek vormt een handleiding voor iedereen die werk wil maken van menselijk werk. Auteur Marjon Bohré geeft aan dat vertrouwen, verbinding en voldoening cruciaal zijn voor mensen en teams in organisaties. We nemen ze voor lief als het goed gaat, maar kunnen ze niet grijpen als ze er niet zijn. De auteur ontrafelt deze drie begrippen tot concrete gedragingen en handelingen. Het boek ‘De menselijke organisatie’ is gebaseerd op onderzoek én geeft je als lezer aangrijpingspunten voor dagelijks handelen en een opening voor het gesprek over de menselijke maat in jouw organisatie.

6. Ontwerp voor de toekomst van werk & gezondheid

Werk en gezondheid zijn belangrijker dan ooit. Onder andere de pandemie veroorzaakt veel mentale problemen, oplopend verzuim en uitgebluste professionals in delen van werkend Nederland, zoals de zorg en het onderwijs. Maar het biedt ook kansen, omdat toekomstbestendige organisaties steeds meer investeren in een vitale werknemerspopulatie.

Maarten-Jan Stam geeft in dit boek het resultaat van een breed veldwerkonderzoek binnen het domein van arbeid en gezondheid weer. Inzichten uit het onderzoek hebben geleid tot een nieuw ontwerp voor de toekomst van werk & gezondheid. Een interessant boek voor iedereen die van dit thema prioriteit wil maken in de organisatie.

Lieke Jansen
Hoofdredacteur