Thema

Opleiding en ontwikkeling

De opleiding en ontwikkeling van medewerkers speelt een rol bij nagenoeg alle HR-thema’s, zoals duurzame inzetbaarheid, strategische personeelsplanning, mobiliteit en talentmanagement. Voor organisaties is het belangrijk dat medewerkers zich blijven ontwikkelen. Op die manier blijven medewerkers duurzaam inzetbaar. 

Ontwikkeling begint bij jezelf

Er is een verschuiving zichtbaar van de verantwoordelijkheid van de organisatie naar de medewerkers zelf. De werkgever creëert randvoorwaarden voor training en opleiding, maar de medewerker staat zelf aan het roer. Hierdoor komen er steeds meer opleidingsvraagstukken over persoonlijk leiderschap of eigenaarschap.

De nadruk ligt zowel op de individuele ontwikkeling als teamontwikkeling. HR kan een rol spelen door een sterke leercultuur te bevorderen. Ook door de tools en inzichten aan te reiken en via Analytics tijdig te signaleren wat er speelt. Verder moeten leidinggevenden over de juiste coachende skills beschikken en de juiste vragen weten te stellen in een gesprek.

Een leven lang leren

Tegenwoordig ontkom je er niet meer aan en wordt verwacht dat je een leven lang blijft leren. Dit kan bijvoorbeeld door een cursus, opleiding of leergang te volgen. In teamverband of individueel. Online of offline. Er zijn tegenwoordig legio mogelijkheden om medewerkers te stimuleren om zich te blijven ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel.

Een andere ontwikkeling is de verschuiving van een exclusieve naar een inclusieve benadering. Niet alleen specifieke functies komen in aanmerking voor opleiding en ontwikkeling, maar iedereen. Voor medewerkers is het vaak lastig om te verwoorden welke vaardigheden zij willen verbeteren. Gaat het om de behoefte aan skills als samenwerken of het geven van feedback? Om coachen of omgaan met weerstand? Een aandachtspunt is de verschillen in ontwikkeldoelen van medewerkers. Kijk dus naar individuele behoeften, drijfveren en talenten.

Artikelen van Trends in HR over onder andere opleiding en ontwikkeling in je mailbox ontvangen?

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF