Artikel
17 jul '15
17 juli '15
2 min

Automatisering HR heeft plafond nog niet bereikt

Er zijn duidelijke kansen om meer HR te automatiseren en daarmee de efficiëntie te verhogen en kosten te verlagen. Zo werken veel HR- en IT-managers nog steeds met handmatige of papieren methoden om HR-gegevens te verwerken. Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Service Delivery and Technology Survey van Towers Watson.

Het onderzoek van Towers Watson vond plaats onder zo’n 800 HR- en IT-managers wereldwijd. Bedrijven beschouwen HR-technologie als effectief. Toch gebruikt een derde van de respondenten in de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA-regio) nog handmatige of papieren methoden om bonussen en andere variabele HR-uitgaven te beheren en gegevens van nieuwe medewerkers te verwerken. Negen van de tien respondenten is dan ook van plan dit jaar evenveel of meer dan in 2014 te besteden aan HR-technologie. Een derde verwacht zelfs hun gehele HR-managementsysteem te vervangen.

Mobiele HR

Het onderzoek laat zien dat er een toenemende belangstelling is bij werkgevers voor het gebruik van mobiele HR-technologie. Bijna twee derde van de bedrijven gebruikt deze technologie nu al of is van plan er mee te starten in de komende twaalf tot achttien maanden. Daarbij heeft 90 procent van de bedrijven in de EMEA-regio een HR-portal (een zelfbedieningswebsite voor HR-zaken) of is deze aan het ontwikkelen.

HR-structuren

Verder blijkt uit het onderzoek dat een groeiend aantal bedrijven (42 procent) de komende twee jaar de HR-structuren verandert om de efficiëntie en kwaliteit te verhogen. Daarnaast is shared services het meest gekozen HR-dienstenmodel. Het betreft hier samengevoegde en gestroomlijnde HR-voorzieningen. Negen van de tien vragen over HR worden hiermee opgelost of via selfservice.

Salarissen

Volgens het onderzoek verwerken de meeste bedrijven zelf de uitbetaling van de salarissen met een geautomatiseerde oplossing. Dat gebeurt zowel in het land van vestiging (55 procent) als in andere landen (38 procent).

Upgraden

Tim Richard van Towers Watsons stelt dat het upgraden en consolideren van technologie een belangrijke prioriteit wordt voor HR. “Er is sprake van een aantoonbare verschuiving naar investeringen in een overkoepelend IT-systeem met functionaliteiten voor talent-, salaris- en performancemanagement. Veel organisaties zijn nu op zoek naar cloud-gebaseerde oplossingen om de traditionele HR-platforms te vervangen.”

Bronnen: Managersonline.nl, Towers Watson

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.