Artikel
4 dec '13
4 december '13
3 min

Talenten in de rij, bij de volgende vacature

In het huidige economische klimaat zijn de vacatures schaars en is het aanbod aan potentiële werknemers groot. Werkgevers hebben het in deze tijd voor het kiezen en moeten een hoop sollicitanten teleurstellen. Voor de meeste werkgevers verdwijnen de sollicitanten weer uit het oog, maar is dit wel zo verstandig? Heel langzaam trekt de economie weer aan en er komt een moment dat sollicitanten het voor het kiezen hebben en u als werkgever mogelijk achter het net vist. Blijft u als werkgever aan de zijlijn staan of grijpt u nu in?

Opzetten talentenpool
U heeft namelijk de mogelijkheid om een talentenpool op te zetten. Dit is niets anders dan een netwerk van potentiële werknemers die voor u interessant kunnen zijn. Een sterke talentenpool zorgt ervoor dat de kosten en tijd voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers aantoonbaar minder wordt. Wanneer u zich als werkgever positief in de kijker speelt bij de potentiële kandidaten voor een nieuwe functie, draagt dit bij aan het versterken van employer branding. Met andere woorden: het binden en vasthouden van talent.

De talentenpool richt zich voornamelijk op passieve kandidaten op de arbeidsmarkt die een organisatie kan opbouwen met behulp van social media. Social media is een goed platform voor werkgevers om actief in te zetten op deze doelgroep. Er zijn diverse mogelijkheden om een goede talentenpool middels social media op te bouwen.

Hieronder 6 stappen om een goede talentenpool op te bouwen en te behouden:

  1. Zet bewust in op bepaalde functies
    Als werkgever is het belangrijk om strategisch in te zetten op functies die regelmatig vacant komen of functies die moeilijk in te vullen zijn. Dit vergroot de kans om deze functies sneller in te vullen en de kosten voor invulling te reduceren.
  2. Doe een voorselectie
    Bespaar veel tijd en zoek, voordat u de kandidaat in uw talentenpool plaatst,  uit of deze past bij uw cultuur alsmede aan de gevraagde kwalificaties voldoet.
  3. Ga respectvol om met contacten
    Zie uw talentenpool als een community in plaats van een database. Val contacten niet voortdurend lastig maar doseer dit goed. Daarnaast kunt u vragen aan uw contacten hoe vaak zij benaderd willen worden.
  4. Verpersoonlijk uw bericht
    Zorg ervoor dat u een echte reden heeft om iemand uit uw netwerk een bericht te sturen. Bijvoorbeeld een inhoudelijk artikel dat u er aan herinnerde aan een gesprek met deze persoon of een felicitatie voor een bepaald aantal gewerkte jaren bij een organisatie.
  5. Blijf zichtbaar en benaderbaar
    In plaats van zelf eindeloos achter prospects aan te gaan, kunt u, door gebruikt te maken van indirecte kanalen zoals LinkedIn of Twitter, continu onder de aandacht blijven. Plaats artikelen over uw organisatie en sector om de interesse van uw netwerk te wekken.
  6. (H)erken succes
    Besteed aandacht aan elke succesvolle match die tot stand is gekomen met het gebruik van de talentenpool. Zo blijft de nut en noodzaak van het onderhouden van de talentenpool voor iedereen in de organisatie zichtbaar.

Bron: LinkedIn

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.