Werkgevers zijn er nogal huiverig voor om sollicitanten met meer kennis en ervaring dan nodig is voor een functie aan te nemen. Ze nemen bijvoorbeeld aan dat deze overgekwalificeerde kandidaten minder betrokken en minder productief zijn of dat ze bij de eerste de beste betere baan vertrekken. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat deze stereotypen niet kloppen.
Een recente studie, gepubliceerd in het Journal of Applied Psychology, laat zien dat overgekwalificeerde medewerkers helemaal niet slechter presteren. De onderzoekers volgden tientallen overgekwalificeerde medewerkers van elf bedrijven en vergeleken ze met hun collega’s. “We stelden vast dat medewerkers van wie de kwalificaties die van de functiebeschrijving overstegen beter presteerden dan hun niet-overgekwalificeerde collega’s. Niet alleen de prestaties zijn beter. Overgekwalificeerde medewerkers zijn ook nog eens enthousiaster, loyaler en meer bereid ideeën te delen”, aldus onderzoeker Jasmine Hu.
Het meest productief en betrokken waren overgekwalificeerde medewerkers die in een team kwamen met collega’s die ook meer kennis en ervaring hadden dan nodig voor hun functie. Dat er een overgekwalificeerde kandidaat bij dat team kwam, leidde ertoe dat het moreel en de prestaties van het hele team verbeterden. Om dit effect te bereiken, moeten managers bij de start van een overgekwalificeerde medewerker aandacht schenken aan de extra kwaliteiten van de medewerker. Ook moeten ze de interactie tussen teamleden bevorderen. Hoe meer de cultuur van een organisatie op samenwerking is gericht, hoe positiever de invloed is van medewerkers met extra kennis en vaardigheden.
Recruiters en managers doen er volgens Hu dus goed aan niet alleen van het cv uit te gaan. “Vooral de houding is belangrijk. Maar deze kan pas bepaald worden tijdens een sollicitatiegesprek.” Overgekwalificeerde sollicitanten moeten dan natuurlijk wel eerst door de cv-screening komen voordat een organisatie van hen kan profiteren.
Bronnen: P&Oactueel, Fortune