Artikel
27 jul '15
27 juli '15
3 min

Nederlandse en Belgische recruiters kennen snelste groei in Europa

Uit onderzoek van Vacatures.nl blijkt dat van de recruitmentbranches in alle belangrijke Europese landen de Nederlandse en Belgische recruiters de snelste groei vertonen. De groei van de Nederlandse recruitmentbranche lijkt zich in 2015 verder door te zetten.

Het onderzoek naar de stand van zaken in de Europese en Amerikaanse recruitmentbranche vond plaats met gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), International Confederation of Private Employment Agencies (CIETT) en American Staffing Association (ASA).

Nederlandse voortrekkersrol

Nederland had tijdens de economische crisis nog weleens achterstand op de rest van Europa, maar vervult sinds 2013 juist een voortrekkersrol. Van alle grote spelers in Europa (onder andere ook Frankrijk en Duitsland) is de Nederlandse groei in het eerste kwartaal van 2015 het grootst. Dat geldt zowel voor de omzet (7,7 procent) als het aantal uitzenduren (8,6 procent). Het CBS registreerde in mei zelfs een groei van 18 procent. Alleen België kent een nog grotere sterkere groei. De recruitmentmarkt daar is volgens CIETT echter wel twee keer zo klein als de Nederlandse.

Hoogste cijfers sinds 2008

Bovendien komt een positieve ontwikkeling naar voren uit de indexcijfers van het eerste kwartaal van 2015. Met deze indexcijfers vindt een vergelijking plaats van de verschillende kwartalen ten opzichte van dezelfde kwartalen in voorgaande jaren. De laatste zes jaar waren de indexcijfers niet meer zo hoog. Wat betreft het aantal uitzenduren en de omzet benaderen ze de hoogte van begin 2008.

Stabiele groei

Volgens Patrick van Gelder, onderzoeker van Vacatures.nl is het positief dat de omzet en het aantal uitzenduren vrijwel dezelfde ontwikkeling vertonen wat betreft de groei en krimp. “Het lijkt erop dat de groei niet wordt veroorzaakt doordat tarieven van uitzendbureaus door concurrentie onder druk staan, maar dat er sprake is van een meer stabiele aantrekking van de markt.”

Beter dan Amerikaanse recruitment

De groei van de Nederlandse recruitmentmarkt is voor het eerst sinds 2009 sterker dan die in de Verenigde Staten, met uitzondering van een korte periode in het eerste kwartaal van 2014. Het kan weer om zo’n tijdelijke Amerikaanse daling gaan, maar Van Gelder denkt dat er meer aan de hand is. “De weekcijfers van de ASA laten zien dat het in de Verenigde Staten alleen maar minder gaat. Sinds eind mei is er zelf een negatieve groei te zien in de branche. Het lijkt dus alsof de Amerikaanse markt dit keer serieus aan het krimpen is.”

Extra groei in 2015

De Rabobank verwacht in 2015 voor de Nederlandse recruitmentbranche een groei van 8 procent. Dit zou weer meer groei inhouden vergeleken met voorgaande jaren (2014: 6,15%; 2013: -1,8%). Van Gelder concludeert dat dat goed nieuws is voor de uitzendbranche, maar ook voor de Nederlandse markt in het algemeen. “De recruitmentbranche is namelijk ‘vroegcyclisch’ en is daardoor vaak een goede voorspeller van de Nederlandse economie.”

Bron: Vacatures.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.