De krapte op onze arbeidsmarkt neemt alsmaar toe en daarmee is de noodzaak groter dan ooit om de juiste mens op de juiste plek te krijgen en te houden. Maar hoe weet u zeker dat u de juiste mens te pakken hebt met de juiste kennis, vaardigheden, motivatie en persoonskenmerken? Menig HRM-er zal zich voorbeelden voor de geest kunnen halen van ervaringen die verkeerd uitgepakt hebben. Recent onderzoek toont aan dat er volop geblunderd wordt en dat deze fouten organisaties een vermogen kosten.
Forse schade door foute match
Wanneer een nieuwe medewerker na een zorgvuldige werving- en selectieprocedure toch een verkeerde match blijkt te zijn, kan een organisatie hiervan aanzienlijke schade ondervinden. Recent is uit onderzoek gebleken dat zelfs meer dan de helft van de werkgevers in de 10 grootste economieën ter wereld kostbare fouten maakt bij de werving en selectie van sleutelfiguren. En dat één slechte keuze al snel tienduizenden euro’s schade op kan leveren.
Aan het onderzoek van CareerBuilder hebben wereldwijd meer dan 6.000 recruiters en HR-professionals deelgenomen. De schade wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door verslechtering van de productiviteit en de omzet, of doordat de moraal van de andere medewerkers en de relaties met klanten negatief worden beïnvloed.
Chinese recruiters blunderen het vaakst
Een ‘bad hire’ is vooral in het Verenigd Koninkrijk kostbaar; 27% van de deelnemende organisaties zegt dat het aannemen van een ongeschikte of slecht presterende medewerker meer dan 50.000 pond (59.180,72 euro) kost. In Duitsland verloor 29% van de organisaties 50.000 euro door blunders in de werving en selectie. Van de Amerikaanse respondenten verloor 27% 50.000 dollar. Chinese recruiters zitten er het vaakst naast: 48% van de respondenten zegt 300.000 yuan (37.580,57 euro) te zijn misgelopen door de verkeerde persoon aan te nemen.
Kennis van de branche en de doelgroep
Het is helaas nooit helemaal te voorkomen, maar fouten van dergelijke aantallen en omvang zijn toch zorgwekkend. Hiermee wordt wederom de noodzaak onderstreept van een goed opgezet werving- en selectiebeleid als onderdeel van het integrale HRM-beleid. Het is belangrijk met specifieke kennis in te spelen op de branche en de doelgroep. Want ook al is de arbeidsmarkt nog zo krap, het blijft een hele uitdaging om juist die ene meest geschikte kandidaat te vinden. Ongeacht of u dit als organisatie zelf vormgeeft, of een extern werving- en selectiebureau in de arm neemt.
Meer over de juiste mens op de juiste plek via Driessen
Bron: PW De Gids