Artikel
11 okt '12
11 oktober '12
3 min

De kracht van het speeddaten bij de selectie van sollicitanten

We hebben binnen ons bedrijf “per ongeluk” een nieuwe dimensie toegevoegd aan onze werving  & selectieprocedure, namelijk het speeddaten. Misschien -via het onderbewustzijn- geïnspireerd op de serie Boer Zoekt Vrouw, maar ook zeker goed toepasbaar binnen onze organisatie. Waar een avondje simpel tv-vermaak al toe kan leiden!

Het ontstaan van het idee
We hadden begin dit jaar een vacature waar enorm veel -op papier- goede reacties op kwamen. Veel te veel potentiële kandidaten om ze allemaal voor een oriënterend gesprek van 45 minuten uit te nodigen, maar ook  te veel om zomaar aan de kant te leggen.

Onze gedachtegang is dat je vaak geen 45 minuten nodig hebt om tot de ontdekking te komen of een kandidaat al dan niet past bij de organisatie de functie, zoals wij deze graag ingevuld willen zien. Natuurlijk is dit voor goede kandidaten niet altijd het geval, maar daar willen we dan ook graag in investeren. Geen probleem als we daar drie gesprekken voor nodig hebben. Als het resultaat maar goed is.

Het idee was al snel geboren om een groot aantal (potentieel) geschikte kandidaten uit te nodigen op één avond. Elke kandidaat heeft een gesprek gevoerd met één van onze (in dit geval vijf) medewerkers en daarna is met elkaar afgestemd welke kandidaten wel of niet geschikt zijn voor een vervolgtraject.

De praktijk
Op deze manier konden er gesprekken met vijf kandidaten tegelijkertijd plaatsvinden en op één avond hebben we 25 kandidaten gesproken. Dit bleek heel goed te werken. Er bleef een klein groepje kandidaten over waar we de verdere gesprekken mee gevoerd hebben en de vacature kon goed ingevuld worden.

Naar aanleiding van dit succes hebben we deze methode al bij diverse volgende werving & selectieprocedures ingezet. Aan de bestaande procedure is overigens niets veranderd, omdat we daar nog steeds heel tevreden over zijn. Alleen is er vooraf een extra dimensie toegevoegd om breder te kunnen selecteren.

Enerzijds geeft dat voor ons bedrijf een voordeel dat er keuze is uit meer kandidaten en dat biedt de mogelijkheid om de beste te selecteren. Anderzijds biedt dit aan al deze kandidaten de mogelijkheid om zich te kunnen presenteren tijdens het gesprek dat ze hebben. Een groot deel van deze kandidaten zou deze mogelijkheid anders niet hebben. Voor beide partijen een win-win-situatie.

Juiste mens, juiste plek
Voor welke selectieprocedure u ook kiest, het uiteindelijke doel  van werving en selectie is het vinden van de juiste persoon voor de invulling van uw openstaande vacature. Daar ondersteunen wij u graag bij. Kijk wat Driessen op het gebied van werving & selectie voor u kan betekenen of neem contact met ons op via 0492 – 50 66 66.

Miriam Teunissen
HRM consultant bij Reijn

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.