Uit onderzoek van AFAS Software blijkt dat de grote hoeveelheid administratieve handelingen het belangrijkste knelpunt is bij sollicitatieprocedures. AFAS heeft, op basis van interviews met klanten, medewerkers en HR managers, de vijf belangrijkste knelpunten in sollicitatieprocedures bij organisaties in kaart gebracht. Uit ervaring weten zij dat van alle administratieve processen op de HR-afdeling, het wervings- en selectieproces het minst vaak geautomatiseerd is. Dit brengt de onderstaande vijf knelpunten met zich mee.
1. Veel administratieve handelingen
De respondenten geven aan dat de administratieve handelingen ervoor zorgen dat de sollicitatieprocedure een tijdrovend proces wordt. Het plaatsen van vacatures, het doornemen van informatie van sollicitanten en het afhandelen van reacties gaat vaak handmatig.
2. Onnodig papierwerk
De automatisering en digitalisering van het selectieproces blijkt nog wat te wensen over te laten. Dit leidt tot onnodig veel papierwerk. Er wordt nog altijd gebruik gemaakt van uitgeprinte cv’s en sollicitatiebrieven die intern van hand tot hand gaan.
3. Geen overzicht
Het selectieproces is vaak onnodig tijdrovend. Zo wordt er vaak alleen een Excel-bestand gemaakt, met daarin de namen van sollicitanten om overzicht te verkrijgen. Ook een gebrekkige automatisering heeft als gevolg dat er weinig overzicht is in reacties die binnenkomen en de status van de sollicitaties.
4. Diverse kanalen
Tegenwoordig komen er bijna geen sollicitatiebrieven meer binnen via de post. Sollicitaties komen nu via allerlei kanalen binnen, zoals e-mail, social media en diverse vacaturesites. Het inventariseren, afhandelen en bijhouden van de reacties kost op deze manier meer tijd.
5. De sollicitatieprocedure is verouderd
Respondenten geven aan dat het sollicitatieproces vaak niet met zijn tijd mee gaat. De standaard procedures, waarbij de sollicitant een motivatie en cv opstuurt en een reactie afwacht voldoet niet meer.
Bron: HR Praktijk