Artikel
28 nov '13
28 november '13
2 min

Werknemers zijn toe aan een nieuwe baan

Na vijf jaar hebben we nog steeds te maken met de crisis die in 2008 is begonnen. Heel voorzichtig zijn er tekenen van herstel en neemt het consumentenvertrouwen weer toe. Zo langzamerhand hebben we het wel gehad met de crisis en dat sentiment leeft ook onder werknemers. Uit het Nationaal Salarisonderzoek van Intermediair blijkt dat één op de drie werknemers een andere baan wil.

Man vs vrouw

Intermediair heeft een onderzoek verricht onder 109.000 werknemers in vaste dienst. 37% van de vrouwelijke werknemers geeft aan een andere baan te willen. Bij de mannen bedraagt dit percentage 35%. Het openstaan voor een nieuwe baan leeft zowel onder hoger- als lageropgeleiden.

Opvallende trendbreuk

Dat werknemers weer openstaan voor een nieuwe baan, is opvallend te noemen. De laatste jaren waren de meeste werknemers al blij als ze een baan hadden, laat staan een vaste baan. Daarbij werd voor lief genomen dat het werk wellicht minder uitdagend en tegen een lager salaris was of onder  niveau lag. Volgens Lennart Hoogenraad van Intermediair is er nu een trendverandering waarneembaar en zijn werknemers het stilzitten beu.

Liever solliciteren vanuit vaste baan

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg, geeft aan dat niet alleen optimisme reden is voor deze trendbreuk. Reorganisaties bij organisaties leiden er ook toe dat werknemers op zoek gaan naar een andere baan. Velen wachten de onzekerheid van een reorganisatie niet meer af en beseffen dat solliciteren vanuit een vaste baan aantrekkelijker voor potentiële werkgevers is, dan te solliciteren vanuit een werkloze positie.

Volop solliciteren

Kijkend naar de groep werknemers die van baan wil wisselen, is twee op de drie actief bezig. CV’s worden online geplaatst, het internet wordt afgestruind voor vacatures en werknemers solliciteren volop. Het zijn vooral vrouwen en werknemers uit de non-profit sector die op zoek zijn naar een andere baan. Reden hiervoor is dat men op zoek is naar een uitdagendere baan of een hoger salaris.

Knelpunt

Ondanks dat werknemers meer open lijken te staan voor een nieuwe baan, is er nog wel één groot knelpunt. Het aanbod van vacatures is namelijk nog gering, waardoor velen alsnog niet kunnen switchen van baan met als gevolg dat de arbeidsmarkt voorlopig op slot blijft.

Bron: Algemeen Dagblad, Haagsche Courant

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.