Artikel
22 apr '15
22 april '15
2 min

Werkgever kan gevolgen nachtarbeid beperken

Volgens schattingen werken zo’n half miljoen Nederlanders regelmatig ‘s nachts. Nachtwerkers hebben vaak te maken met sociale en fysieke uitdagingen en veiligheidsrisico’s. Volgens Déhora, een adviesbureau op het gebied van workforce planning, kunnen werkgevers veel doen om nachtwerk lichter te maken.

Mensen ervaren volgens Déhora vaak sociale nadelen als ze onder andere ’s nachts in ploegen- of wisseldiensten werken. Dit komt doordat zij regelmatig moeten werken op tijden waarop anderen vrij zijn. Déhora stelt dat ’s nachts werken ook kan leiden tot slaapproblemen en tot een behoefte aan een aangepast voedingsschema. Daarbij is de kans op bedrijfsongelukken en fouten duidelijk groter tijdens het nachtelijke werk.

Nachtdienst

Als een medewerker meer dan een uur werkt tussen middernacht en zes uur ’s ochtends is er officieel sprake van een nachtdienst. Dan geldt ook de wet- en regelgeving voor nachtarbeid. Medewerkers mogen bijvoorbeeld niet onbeperkt werken in de nacht en er zijn regels van kracht om te zorgen dat ze genoeg rust krijgen.

Voorzieningen

Voor medewerkers in nachtdiensten zijn goede voorzieningen van belang zoals werkplekken met voldoende licht en mogelijkheden om eten klaar te kunnen maken en te nuttigen. Verder kan de nachtdienst wat worden verlicht als medewerkers op een prettige manier van hun pauze kunnen genieten. Dat kan bijvoorbeeld als ze even naar buiten kunnen gaan of tijd door kunnen brengen met collega’s. De werkgever kan daarnaast ook rekening houden met de veiligheid ’s nachts. Het gaat dan bijvoorbeeld om parkeervoorzieningen dichtbij de werkplek.

Biologische klok

Volgens Déhora kunnen werkgevers nachtarbeid ook gemakkelijker maken door speciale roosters te ontwikkelen die minder invloed hebben op de biologische klok van medewerkers. Daarnaast kan het helpen door regelmatig voor vers fruit te zorgen en door medewerkers bewust te maken van de impact van onregelmatige diensten.

Nacht van de arbeid

Déhora organiseert in de nacht van 30 april op 1 mei de Nacht van de arbeid, waarmee het adviesbureau aandacht vraagt voor nachtarbeid en nachtarbeiders. Ook roept Déhora een organisatie uit tot Nachtwerkgever van het jaar.

Bronnen: Managersonline.nl, Dehora.nl, Nachtvandearbeid.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.