Artikel
3 mrt '22
3 maart '22
4 min

Vriendschap op het werk: dit levert het op

Van vriendschap en liefde op het werk, komt daar maar ellende van? Een liefdesrelatie met de baas is misschien niet bevorderlijk voor de relatie met collega’s. Je zou oneerlijk bevoordeeld kunnen worden. Misschien gaat dat voor vriendschappen op het werk ook op. Of zijn er toch voordelen aan vriendschap op het werk?

Voordelen van vriendschap op het werk

Vriendschap op het werk blijkt de productiviteit te vergroten. Ook leveren bevriende collega’s beduidend betere resultaten. Dit blijkt uit onderzoek van Gallup. Om precies te zijn levert het verdubbelen van het aantal vriendschappen tussen collega’s dit op:

  • minder bedrijfsongevallen
  • hogere klantwaarderingen
  • tot 10% hogere winst

Niemand zal tegen betere resultaten zijn, zeker niet als dit komt door vriendschappen die het werk leuker maken. Maar hoe werkt dit nou?

Waarom werkt vriendschap op het werk?

Collega’s die op een vriendschappelijke manier met elkaar samenwerken, blijken elkaar sneller te begrijpen. Omdat ze goed op elkaar zijn ingespeeld, snappen ze beter wat er voor de ander nodig is om het werk goed te doen. Zo hebben ze aan weinig woorden genoeg. Daardoor kunnen zij sneller en efficiënter werken.

Bevriende collega’s zijn minder tijd kwijt aan uitzoeken wat hun collega nodig heeft. Ze zijn opener in hun contact. Minder misverstanden leiden tot betere resultaten.

Wat doen goede relaties met werkgeluk?

Interessant in deze context is dat Gallup in hun onderzoek verschil zag tussen bevlogen en weinig bevlogen medewerkers in hoe zij gedurende de dag hun contacten ervaren.

Minder bevlogen medewerkers startten de dag met mensen die zij leuk vonden, brachten een groot deel van de ochtend door met mensen waar zij niet om gaven en gingen dan lunchen met mensen waar zij zich prettig bij voelden. De middag brachten zij dan weer door met collega’s die hen onverschillig lieten en vonden dat naar. De werkdag werd vaak afgesloten met mensen waar zij wel plezier mee hadden.

Bevlogen medewerkers daarentegen, lieten een veel stabieler verloop van de dag zien: zij brachten vrijwel de hele dag door met mensen die zij als prettig ervaren.

Verbinding, competentie en werkgeluk

Als je geeft om het welbevinden van medewerkers, dan moet je eigenlijk wel aandacht besteden aan onderlinge relaties.

Je verbonden voelen is zeer motiverend. Het is heel menselijk om je onderdeel te willen voelen van een team, van de organisatie, van een groter geheel. Sociale steun van collega’s en leidinggevende zorgt ervoor dat medewerkers het langer volhouden onder moeilijke omstandigheden. Verbinding beschermt tegen negatieve invloeden van stress en werkdruk. Het motiveert en geeft energie en is zo een belangrijke bijdrage aan werkgeluk.

Naast verbinding draagt vriendschap ook bij aan praktische hulp. Bevriende collega’s zetten net even een stapje meer voor elkaar. En praktische hulp van collega’s is niet alleen onmisbaar voor een goed bedrijfsresultaat maar ook voor de continuïteit: als de een het druk heeft, kan een ander overpakken. Zo zet je samen een goed resultaat neer waar je trots op kunt zijn. Naast verbinding leveren vriendschappen tussen collega’s dus ook een bijdrage aan je competent voelen op het werk: nog een bron van werkgeluk.

De noodzaak van verbinding

Hoewel sommigen misschien nog denken dat vriendschap en verbinding op het werk storende bijzaken zijn, kun je het belang van sociaal contact eigenlijk niet meer ontkennen. Zeker in de huidige tijd waarin mensen veel thuiswerken, moeten we ons realiseren dat mensen sociale wezens zijn.

Mensen die zo weinig contact hebben met anderen dat ze zich eenzaam voelen, lopen zelfs grote gezondheidsgevaren. In onderzoeken worden pittige vergelijkingen getrokken: eenzame mensen lopen vergelijkbare gezondheidsrisico’s als zware rokers. Hun sterftekans is twee keer zo groot als die van mensen met veel sociale contacten.

Vriendschap op het werk, doe het nou maar

Misschien vind je werkgeluk een luxe. Maar dan nog moet je je realiseren dat goede relaties op het werk essentieel zijn. Stimuleer vriendschappen tussen collega’s. Al was het maar voor een goed bedrijfsresultaat.

Bron: Netwerk Werkgeluk

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.