Artikel
4 apr '22
4 april '22
2 min

Slimme bril biedt uitkomst voor minder verzuim in de zorg

Het begon als een manier om een arts of verpleegkundig specialist mee te laten mee bij de behandeling van een patiënt. In de coronatijd kwam er een extra voordeel bij: medewerkers die in quarantaine zaten konden vanuit huis tóch meewerken. Met de smart glasses oftewel de slimme bril – met videoverbinding via een app - won innovatieve zorgorganisatie TanteLouise de Nationale HR Zorg Award 2021.

Als gevolg van de toenemende vergrijzing, complexere zorg en te weinig zorgpersoneel staat de zorg onder druk. Door de hoge werkdruk is er sprake van hoog ziekteverzuim en een grotere uitstroom van deskundig personeel. Daardoor staat ook het begeleiden van (aankomend) personeel onder druk en is er een lagere instroom vanuit het onderwijs.

Door de inzet van smart glasses in combinatie met communicatie-app Genzo, kunnen medewerkers die bijvoorbeeld re-integreren en daardoor niet of minder aan bed kunnen werken, tóch meewerken door nieuwe medewerkers in te werken of stagiaires te begeleiden. TanteLouise gebruikt de bril ook voor andere situaties, zoals een medisch specialist op afstand laten meekijken. Zo krijgen cliënten sneller de juiste zorg.

Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit

De HR-prioriteiten voor zorgorganisaties zijn welzijn, gezondheid en vitaliteit van medewerkers. Zo wordt voorkomen dat zorgverleners uitvallen, dat ze meer werkplezier ervaren en zich kunnen blijven ontplooien. Maar hoe zorgt dit nu voor duurzame inzetbaarheid?

Zorgmedewerkers die door de zwaarte van het werk vroegtijdig zouden uitstromen of veelvuldig in (langdurig) verzuim terecht zouden komen worden behouden door het opzetten van een zogenaamde Buddy Expert Groep. Deze zorgmedewerkers zijn op afstand (parttime of fulltime) beschikbaar als ‘buddy’ voor collega’s. Ook kunnen medewerkers die tijdelijk verzuimen worden toegevoegd om de capaciteit verder te vergroten.

Innovatieve oplossingen

TanteLouise deelt haar ervaringen met andere zorgorganisaties en -opleidingen. Met de bril worden collega’s op locatie ontlast, is het makkelijker om werk te hervatten, om nieuwe medewerkers en stagiaires te behouden en om cliënten ook in uitdagende tijden goede zorg te kunnen verlenen. En dat zorgt voor nieuwe energie op de werkvloer.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.