Samen is een klein, simpel woord met heel veel impact. Samen vraagt inspanning en onderhoud. Samen vraagt om geven en ontvangen. Samen sta je sterker. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Kortom, samen is niet zomaar een woord. Samen is een werkwoord.

In de coaching en trainingen die wij verzorgen is (het ontbreken van) samen heel vaak een bron van frustratie. In te veel gevallen wordt belicht naar wat het verschil is tussen jou en mij en minder wat ons verbindt. Juist die verbinding in je werk is cruciaal voor succes. “Moeten we dan met iedereen vrienden zijn?” Nee hoor, dat is niet nodig. Het zou echter enorm helpen om te kijken naar de verbinding tussen jou en je collega en hoe deze verbinding zou kunnen groeien. Dan hoef je nog steeds niet thuis bij elkaar op de koffie te komen. Vraag eens waarom je collega ook alweer voor de organisatie heeft gekozen. Je merkt dat hier heel vaak zaken naar voren komen die ook bij jou van toepassing zijn. Ga daar eens op door tijdens een lunch of een wandeling.

Binnen onze familie van bedrijven is SAMEN een enorm actueel onderwerp. De familie groeit en krijgt veel interessante nieuwe leden. Als je oppervlakkig zou kijken, dan kijk je vooral naar wat ze leveren. Hun product of dienst. Tja, en daar heb je iets mee of niet. Dat is voor mij geen verbinding. Ik ben oprecht geïnteresseerd in de drijfveren van de familieleden. Want als ik die ken, kom ik dichtbij en leer ik de mens achter het bedrijf kennen. Dat is voor jou en je collega’s niet anders! Na deze verbinding gelegd te hebben, krijg je andere gesprekken en ontstaan nieuwe kansen. Daar ben ik van overtuigd. Ik ben dan ook een fanatieke aanhanger van de stelregel: ‘Geen contract zonder contact’. Eerst ‘samen’ creëren, dan kansen benutten en uitdagingen het hoofd bieden.

Samen vraagt een inspanning. Daarom vind ik het ook een werkwoord. Nogmaals, daarmee hoef je geen vrienden te worden met iedereen, maar investeer echte aandacht in elkaar. Vraag door naar wat iemand beweegt of weerhoudt. Heeft iedereen het in zich om de competentie samenwerken optimaal te kunnen ontwikkelen? Daarover schreef ik een eerdere blog, getiteld ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’ die terug te lezen is op onze website. In deze blog vind je een quicktest om globaal vast te stellen hoe het is gesteld met de ontwikkelbaarheid van jouw competentie op dit vlak. Samen is niet altijd makkelijk en vraagt om een investering van jou en de ander. Onderzoek het goed, dan weet je wat je van jezelf of je medewerker kunt en mag verwachten.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.