Artikel
27 mei '13
27 mei '13
3 min

Naar een volledig digitale overheid in 2017

Minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk wil dat burgers en bedrijven hun overheidszaken vanaf 2017 volledig digitaal kunnen regelen. Dat gaf hij aan in een kort interview met nu.nl. Volgens Plasterk is veel papierwerk nu onnodig, bijvoorbeeld omdat de overheid vraagt naar gegevens die de overheid al heeft.

Besparing
Minister Stef Blok gaf recentelijk al aan dat de Rijksdienst vanaf 2017 waar mogelijk digitaal moet werken, zowel binnenshuis als naar buiten toe. De digitalisering binnen de overheid wordt ingegeven door een duidelijke motivatie; kostenbesparing. Volgens Plasterk zou de door hem gewenste digitalisering van de overheid jaarlijks 300 tot 350 miljoen euro moeten gaan opleveren.

Kwaliteit
Dat digitalisering een kosten besparing op kan leveren is zeker geen verkeerde stelling. Mits er uiteraard vooraf een duidelijk pakket aan eisen geformuleerd wordt, een duidelijke begroting en plan van aanpak ligt en het digitaliseringsproces goed begeleid wordt. Een ander minstens zo belangrijk voordeel van digitalisering van bepaalde processen is dat het de kwaliteit vaak ten goede komt.

HRM-voorbeelden
Een goed ingericht gedigitaliseerd proces bespaart dus niet alleen geld, maar zorgt ook voor een kwaliteitsverbetering. Omdat Driessen een HRM-dienstverlener is, zijn hieronder twee voorbeelden van digitalisering weergegeven die geld kunnen besparen en kwaliteit kan verbeteren:

Arbeidsvoorwaarden digitaal
Binnen de overheid wordt gewerkt op basis van een bepaalde cao. In deze collectieve arbeidsovereenkomst worden door het jaar heen regelmatig zaken aangepast. Daarnaast beschikken veel organisaties naast de cao nog over een pakket eigen regelingen. Bij elkaar is dit veel informatie, die ook nog regelmatig verandert. Om deze op papier uit te brengen en actueel te houden is eigenlijk ondoenlijk. De informatie digitaal ter beschikking stellen is daarentegen veel minder bewerkelijk én onderhoudsvriendelijker. De arbeidsvoorwaarden kunnen digitaal voor een grote groep mensen beschikbaar worden gesteld vanaf één locatie en makkelijk worden bijgewerkt indien er iets verandert.

Vervangingsmanagement
Een ziekmelding van een leerkracht op de vroege ochtend resulteert in het primair onderwijs vaak in een stressvolle situatie. Want waar en hoe vindt de school op korte termijn een geschikte invalkracht? Sinds enkele jaren kan een onderwijsinstelling of personeelsvoorziening online een docentenbestand beheren, plannen en een vervangingsaanvraag verwerken. Vervangingsaanvragen kunnen zelfs per sms verstuurd en bevestigd worden. Het digitaal beheren van vervangingen bespaart papierwerk en zorgt er ook vaak voor dat onderwijsinstellingen de beschikking hebben over meer kwalitatieve vervangers.

Er zijn nog veel meer voorbeelden te noemen van mogelijkheden om geld te besparen en kwaliteit te verbeteren via het digitaliseren van HRM-processen. E-HRM kan bijvoorbeeld een grote rol spelen bij de jaarlijkse gesprekkencyclus door een planning- en registratiemodule te integreren in één systeem. Daarnaast kan er gedacht worden aan het digitaal verwerken van declaraties en uiteraard het vinden en matchen van mens en vacature.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over digitalisering van uw HRM-processen of wat Driessen hierin voor u kan betekenen? Kijk dan op www.driessen.nl of neem contact met ons op via 0492 – 50 66 66 of hrm@driessen.nl.

Bron: nu.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.