Artikel
7 aug '13
7 augustus '13
2 min

Kandidaten op waarde schatten, kijk voorbij de cijfers!

Don Moore, docent aan de business-school van de Amerikaanse Berkeley Universiteit, stelt dat recruiters en HRM-ers vaak te beperkt naar de werkervaring of studieresultaten kijken van een sollicitant.  Wat is het belang van het uitvoerig werven en selecteren van sollicitanten?

Indrukwekkend
Volgens een bericht van Moore op de site Newswise worden kandidaten te vaak afgerekend dingen waar ze niets aan kunnen doen, of beloond voor prestaties die in werkelijkheid minder indrukwekkend zijn dan ze lijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan studieresultaten; Wanneer een opleidingsinstituut strenger beoordeelt dan een ander, kan het ten onrechte lijken alsof de kandidaat minder goed heeft gepresteerd.

Persoon
Werven en selecteren draait om het aantrekken van kwantitatief en kwalitatief goed personeel. Het maken van de perfecte match houdt meer in dan werven op basis van cijfermatige capaciteiten alleen. Zonder de werkervaring zorgvuldig door te nemen, kan je geen goed onderbouwde keuze maken of een kandidaat past op een functie of bij een organisatie. Mocht een organisatie bellen met vragen over een voorgestelde sollicitant, dan moet een recruiter of HRM-er deze kunnen beantwoorden. Zonder een uitgebreide screening gaat het lastig worden om specifieke vragen over bijvoorbeeld werkervaring te beantwoorden.

Referenties
Het controleren van referenties is ook van belang om na te gaan hoeveel ervaring een sollicitant heeft opgedaan bij een organisatie en welke taken diegene heeft uitgevoerd. Een grondige referentiecontrole kan een organisatie veel ellende en geld besparen. Daarnaast zorg je er mede voor dat de continuïteit van de dagelijkse bedrijfsvoering gewaarborgd is.

Factor tijd….
Een reden om te beperkt te kijken naar de werkervaring en studieresultaten van een sollicitant kan zijn dat een recruiter of HRM-er een vacature met spoed moet invullen. Kandidaten worden minder goed gescreend, omdat deze snel gevonden moeten worden. Op kort termijn kan een snel gevonden kandidaat de oplossing zijn, maar op lange termijn is het de vraag of op deze manier kwaliteit gewaarborgd blijft.

Zonder een uitgebreide werving- en selectieprocedure is het voor een recruiter of HRM-er lastig om sollicitanten goed te kunnen beoordelen en kwaliteit te kunnen leveren. Gebeurt dit op een professionele en betrokken manier, dan is de kans op de juiste mens op de juiste plek het grootst. Wilt u meer weten over de werving&selectie van personeel via Driessen? Neem dan contact op met de afdeling HRM-Solutions via 0492 – 50 66 66 of recruitment@driessen.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.