Artikel
4 nov '14
4 november '14
2 min

Invloed van moderne technologie op de werk en privé balans

Betrapt u zichzelf er ook op dat u in de avond nog uw werkmail checkt op uw telefoon of tablet? Door moderne technologie wordt dit steeds makkelijker en vervaagt de grens tussen werk en privé. Anderzijds zorgt moderne technologie er ook voor dat flexibele planning mogelijk is. Op welke wijze past u moderne technologie toe in uw werkleven?

Technologische ontwikkelingen

Technologie maakt het mogelijk om een flexibele planning te maken. De werknemer kan zelf bepalen hoe het werk ingericht wordt zodat het aansluit bij waar, wanneer en hoe het werk uitgevoerd wordt. Zo is het een optie om vanuit de thuissituatie live via Skype een vergadering bij te wonen. Anderzijds zorgen technologische ontwikkelingen ervoor dat het steeds makkelijker is om constant bereikbaar te zijn. Hierdoor vervagen de grenzen tussen werk en privé. Onderzoek, uitgevoerd door Accenture, toont aan dat 78% van de respondenten vindt dat technologie een flexibele planning bevorderd. Daarnaast geeft 70% aan dat technologie er ook voor zorgt dat werk gerelateerde zaken het privéleven binnendringen.

Werk en privé balans

Een van de oorzaken van een verstoorde werk en privé balans is het gebruik van ICT na werktijd. Werk en privé beïnvloeden elkaar visa versa op zowel positieve als negatieve wijze. Zo kan een conflict in de thuissituatie ervoor zorgen dat men zich minder goed kan concentreren op het werk. Een goede balans tussen werk en privé is van groot belang voor zowel de medewerker als voor de organisatie. Een goede balans zorgt er namelijk voor dat een medewerker lekker in zijn vel zit, wat ertoe leidt dat er betere prestaties geleverd zullen worden.

Verantwoordelijkheid

Chris Higgins (wetenschapper en arbeidskundige aan de Ivey Business School) heeft onderzoek gedaan naar de werk en privé balans. Volgens hem is een disbalans in werk en privé vooral te wijten aan onze ‘verslaving’ aan technologie. We besteden gemiddeld zeventien uur per week aan e-mails. Hij beweert dat de werknemer zelf zijn grenzen moet bewaken rondom de werk en privé balans en dat dit niet de verantwoordelijkheid is van de werkgever. Wat is uw mening hierover, ligt de verantwoordelijkheid bij de werknemer of werkgever?

Bron: P&O Actueel

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.