Artikel
2 jul '10
2 juli '10
2 min

HR manager: ‘Geen inzicht in kosten verzuim'

Een daadkrachtig verzuimbeleid is voor veel organisaties niet vanzelfsprekend. Zo’n 40 procent van de Nederlandse HR managers en directeuren is van mening dat verzuim erbij hoort en dat je daar weinig aan kunt veranderen. Dit blijkt uit onderzoek van verzekeringsmaatschappij Nationale-Nederlanden onder 635 HR-managers en directeuren.

Uit het onderzoek blijkt dat 41 procent van de ondervraagden niet goed weet wat het verzuim binnen zijn of haar organisatie kost. Ook komt naar voren dat ruim de helft van de organisaties niet bewust geld steekt in de gezondheid van haar medewerkers. Driekwart van alle respondenten heeft echter te maken met hoge kosten wegens veelverzuimers.

Doordat Nederlanders langer doorwerken, meer mensen een ongezonde levensstijl ontwikkelen en het aantal chronisch zieken groeit, wordt de komende jaren een stijging van het verzuim in Nederland verwacht. Bijna de helft van de organisaties geeft daarom aan meer te zullen gaan doen aan arbeidsvitaliteit en verzuimpreventie, mits ze daarbij ondersteuning zouden krijgen van bijvoorbeeld een arbodienst, de overheid of een verzekeraar.

Bij het bestrijden van verzuim moet er tussen verschillende belangen een afweging worden gemaakt. Naast de sociale belangen die er zijn in het kader van goed werkgeverschap is het belangrijk om ook het financieel-economisch belang voor organisaties te onderkennen. Met het juiste beleid kunnen de kosten worden verlaagd en wordt de arbeidsproductiviteit verhoogd. Naast praktische zaken als een fietsplan, bedrijfsfitness-abonnement of een gezonde lunch, kan ook geïnvesteerd worden in het werkvermogen van werknemers of het aanbieden van een periodiek medisch onderzoek. Belangrijk is dat een werkgever aandacht besteedt aan een gezonde werk-privé-balans.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.