Artikel
2 jul '15
2 juli '15
2 min

Dochters van werkende moeders succesvoller op de arbeidsmarkt

Onderzoek van de Harvard Business School verlicht mogelijke schuldgevoelens van werkende moeders dat ze niet altijd bij hun kinderen zijn. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat kinderen van werkende moeders later veelzijdiger functioneren. De dochters zijn succesvoller op de arbeidsmarkt. De zonen zijn actiever in het huishouden.

De onderzoekers bestudeerden niet alleen werkende moeders in de Verenigde Staten, maar ook in 23 andere landen. Ze legden de verschillende data naast elkaar. Hiermee konden de wetenschappers met bijna volledige zekerheid stellen dat dochters van werkende moeders 4,5 procent meer kans hebben om te gaan werken dan dochters van moeders die niet werkten. Ook wijst het onderzoek erop dat de zonen van werkende vrouwen relatief meer tijd besteden aan de zorg voor familieleden en huishoudelijke taken.

Leidinggevend

Het was voor de onderzoekers nog verrassender dat de dochters met werkende moeders meer kans op een leidinggevende positie hadden. Kathleen McGinn van de Harvard Business School: “We hadden verwacht dat het invloed zou hebben op de loopbaan, maar niet dat het van invloed was op leidinggevende verantwoordelijkheid.”

Voorbeeldfunctie

McGinn denkt dat de werkende moeders aan hun kinderen het voorbeeld geven wat passend is voor meisjes en jongens om te gaan doen. Volgens McGinn zorgen werkende moeders er ook voor dat hun kinderen inzien dat ze later veel mogelijkheden hebben.

Hoger inkomen

In de VS ligt het inkomen van dochters met werkende moeders uiteindelijk 5200 dollar hoger dan het inkomen van dochters met thuisblijvende moeders. Verder blijkt uit het onderzoek dat het effect van de werkende moeders het grootst is in landen met gematigde opvattingen over de verschillen tussen de geslachten en over gelijkheid.

Bronnen: nrc.nl, Quartz, Harvard Business School

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.