Artikel
28 feb '18
28 februari '18
4 min

Digitalisering en robotisering bepalen toekomstperspectief werk

De vooruitzichten van toekomstbestendige banen verschillen volgens hoogleraar Ton Wilthagen nogal. Digitalisering en robotisering spelen hierbij een belangrijke rol. Banen op het gebied van cybersecurity, datascience en gezondheidszorg bieden het meeste toekomstperspectief.

De algemene verwachting is dat het bij de meest toekomstbestendige banen om werk gaat dat machinewerk aanvult of grotendeels afhangt van menselijke vaardigheden. Het gaat dus om werkzaamheden die niet door computers kunnen plaatsvinden. Vacaturesite Indeed kwam met de volgende top 8 van ‘meest toekomstbestendige banen’:

  1. cybersecurity-expert
  2. datawetenschapper
  3. gezondheidszorgprofessional
  4. marketing-, communicatie- en designprofessionals
  5. medewerker bezorging / logistiek management
  6. HR-professional
  7. gig-worker
  8. kok

Steeds meer onvervulde vacatures

Gemiddeld 30 procent van de Nederlandse vacatures is na 60 dagen nog niet vervuld. Hoe langer het duurt voor een vacature wordt ingevuld, hoe meer vraag er is naar personeel. Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen van de Universiteit van Tilburg denkt dat het percentage onvervulde vacatures alleen maar stijgt. Probleem is volgens hem dat het dezelfde situatie is als in 2006. “Wat hebben we de laatste elf jaar gedaan? Er is een onbenut arbeidspotentieel van 1,3 miljoen mensen. Waar ligt dat aan? Scholen, bedrijven, UWV, iedereen wijst naar elkaar. En volgend jaar zomer is het nog erger. Dat is triest, want het remt de ontwikkeling van bedrijven af.”

Cyberaanvallen

De vraag naar cybersecurityexperts neemt enorm toe. Er zijn steeds vaker cyberaanvallen die bovendien steeds geavanceerder worden. Het aantal vacatures steeg het afgelopen jaar met 86,4 procent en de laatste twee jaar zelfs met 412,5 procent. Voor de nummer 2 in de lijst van Indeed, datawetenschapper, groeide het aantal vacatures het afgelopen jaar met 86 procent. Volgens Wilthagen kom je deze twee soorten werk in alle toekomstlijstjes tegen.

Meedenkende gezondheidszorgprofessional

Dat geldt ook voor nummer 3 gezondheidszorgprofessional. De verpleging vraagt bij uitstek om menselijke eigenschappen als sterke sociale en communicatieve vaardigheden, toewijding en geduld. Van de verplegingsvacatures is 47 procent moeilijk vervulbaar. Wilthagen onderkent in deze sector een toenemende behoefte aan professionals die met mensen meekijken of meedenken. “Mensen worden ouder en dus komen er meer functies die mensen helpen keuzes te maken bij thema’s als vergrijzing en levensverwachting.”

Communicatievak problematisch

Wilthagen plaatst vraagtekens bij de nummers vier tot en met acht uit het lijstje van Indeed. Marketing, communicatie en design zijn volgens hem drie verschillende dingen. Hij vindt het communicatievak problematisch. “Het is moeilijk daarin een baan te vinden.”

Logistieke inhaalslag

Voor bezorging en logistiek management staat volgens Indeed 57 procent van de vacatures voor senior logistiek professionals meer dan 60 dagen open. Indeed verwacht dat er altijd personeel nodig is voor inzicht in en beheer van zeer complexe, wereldwijde processen voor bezorging en logistiek. Wilthagen denkt dat het vooral gaat om een inhaalslag na de crisis. Hij ziet op de lange termijn deze sector niet als toekomstbestendig, vanwege de opkomst van datascience, 3D-printing en zelfrijdende trucks.

Geen hoge verwachtingen voor HR-professionals

Nummer 6, de HR-professional, heeft de grootste slagingskans als deze soft skills en emotionele intelligentie combineert met software en analytics. De nieuwe HR-banen Human Resource Administrator en Human Resource Officer doen het erg goed. Voor de langere termijn verwacht Wilthagen dat HR steeds meer zal opgaan in datascience.”

Economie van de toekomst

De gig-worker werkt in de platformeconomie, alle economische activiteiten van aanbieders en gebruikers die worden gefaciliteerd door een digitaal platform. Hij of zij zoekt vooral naar flexibel, parttimewerk. De platformsector wordt bij millennials steeds populairder. Wilthagen beschouwt dit meer als een werkwijze dan als een toekomstbestendig beroep. Fragmentatie van arbeid is volgens hem wel een trend. “Het is nu nog vrij klein, maar wel de economie van de toekomst.”

Robotisering werk kok

Het toekomstperspectief voor de kok tenslotte is niet erg aanlokkelijk. De kans is erg groot - 96 procent - dat dit beroep wordt gerobotiseerd.

Bronnen: Intermediair.nl, Jobpersonality.com