Column
24 mei '17
24 mei '17
4 min

Voel jij die flow?

Een tijdje terug opperde mijn leidinggevende dat ik wellicht een stukje zou kunnen schrijven over ‘flow’. Wellicht bekend als het maandelijkse tijdschrift met lifestyle tips, maar daarnaast ook een staat van zijn waarin mensen in een soort van trance de mooiste dingen creëren. De vraag van mijn leidinggevende riep meteen weerstand bij me op, alsof flow een knopje zou zijn wat ik op verzoek aan zou kunnen zetten. Flow is geen knopje, maar wat is het dan wel?

Een stukje geschiedenis

Ongeveer 40 jaar geleden deed Mihaly Csikszentmihalyi onderzoek naar geluk. Om geluk beter te begrijpen ging hij in gesprek met mensen met een creatief beroep. Die mensen beschreven een extatische toestand waarin ze de mooiste dingen creëerden. Extase betekent in het Grieks ‘om naast iets te staan’. Wanneer je volledig in beslag genomen wordt door het proces van iets nieuws creëren heb je niet genoeg aandacht over om te controleren hoe je lichaam aanvoelt of om na te denken over thuis. Je kunt zelfs niet voelen dat je hongerig of moe bent. Je identiteit verdwijnt van je bewustzijn omdat je niet genoeg aandacht kunt hebben om iets dat een hoop concentratie vergt goed te doen en tegelijkertijd te voelen dat je bestaat. Korte samenvatting: het bestaan is tijdelijk opgeschort.

Het flow model

Volgens Mihaly kun je sturen op flow. Flow bestaat namelijk uit twee elementen: het niveau van uitdaging en het niveau van vaardigheid. In het model van Mihaly beschrijft hij de emotionele gemoedstoestanden waarin iemand zich bevindt wanneer hij een taak/activiteit uitvoert.

  • Passiviteit: zowel de vaardigheid als de uitdaging is laag, er is gebrek aan interesse wat zich uit in onverschilligheid.
  • Verveling: zowel de uitdaging als vaardigheid is matig aanwezig, dit uit zich in vermoeidheid en onverschilligheid.
  • Ontspanning: het niveau van vaardigheid is hoog maar het niveau van uitdaging is laag.
  • Piekeren: wanneer de uitdaging hoger is dan de vaardigheid.
  • Beheersing: hierbij is het niveau van vaardigheid gewaagd aan het niveau van uitdaging waardoor het een automatisme kan worden met als gevaar dat het doorslaat naar verveling.
  • Angst: wanneer de uitdaging heel hoog is en de vaardigheid niet, hierdoor kan iemand blokkeren.
  • Opwinding: het niveau van uitdaging is gewaagd aan het niveau van de vaardigheid, deze staat kan voor een flow periode plaatsvinden. Het gevaar is dat het terug gaat naar angst als de persoon in kwestie onzeker is over zijn vaardigheden.
  • Flow: mentale toestand waarbij men zich volledig focust op de activiteit of taak, waardoor deze met succes wordt uitgevoerd.

Challenge accepted!

Het begint met eerlijk naar jezelf zijn over je gemoedstoestand tijdens het werk. Ben je je aan het vervelen? Dan speel je waarschijnlijk in een te lage league. Ben niet bang om het moeilijk te maken voor jezelf of uitdagingen aan te gaan waarvan je nog niet weet hoe het afloopt. Dat je iets spannend vindt kan namelijk het laatste zetje in je rug zijn om in de flow te komen.

Flow op de werkvloer

Flow is er niet alleen voor hobby’s of voor degenen met een creatief beroep. Flow kan er zijn in ieder vakgebied als er voldoende uitdaging is ten opzichte van het niveau waarop je de vaardigheid van je taak of activiteit bezit. Betrap jezelf op passieve momenten, verveling, piekeren, angst en te veel ontspanning. Ga onderzoeken wat je nodig hebt om in de flow te zijn. Ga in gesprek met je collega’s of je leidinggevende om te kijken waar je de uitdaging kunt vergroten of je vaardigheid kunt verbeteren. Soms is een opdracht, waar je in eerste instantie weerstand bij voelt, een trigger om in de flow te komen. Gebruik je omgeving en onthoud: frustratie leidt tot creatie.

Bron: Toolshero.nl

Trends in HR is een initiatief van Driessen Groep