Interview
15 jan '24
15 januari '24
5 min

Job crafting als krachtig instrument voor duurzame inzetbaarheid

HR is de rode draad in zijn werk. Thema’s als arbeidsmarkt, recruitment, behoud en ontwikkeling boeien hem enorm. Emile van Nassau, strategisch HR- en Loopbaanadviseur heeft de afgelopen 18 jaar bij gemeente Lingewaard niet stilgezeten. “Job crafting vormt een prachtig instrument voor duurzame inzetbaarheid en het behoud van medewerkers.”

In gesprek met Emile die zojuist een vers diploma op zak heeft voor zijn afstuderen voor de opleiding academische leergang loopbaanmanagement aan de Open Universiteit. Hij deed onderzoek naar de invloed van job craften op de inzetbaarheid van 50-plussers in relatie tot werkdruk, werkplezier en houding ten opzichte van langer doorwerken bij gemeente Lingewaard. “We willen dat mensen langer doorwerken, het liefst vitaal en gezond. En als ze het dan ook nog leuk vinden en met veel passie doen, dan heb je als organisatie iets om in uit te blinken.”

Waarom job crafting?

Emile: “De belangrijkste reden om met job crafting aan de slag te gaan is dat je als organisatie wilt investeren in de inzetbaarheid van je medewerkers. Op het moment dat medewerkers weten te sleutelen aan hun baan, zijn ze in staat om daar bewust actief op te sturen. Zo weten ze een betere baan te creëren. Waardoor ze gelukkiger zijn in hun werk en meer plezier ervaren.

Als je ermee aan de slag gaat, zie je dat het voor een beweging zorgt die meer brengt dan alleen duurzame inzetbaarheid. Medewerkers staan stil bij hun eigen ontwikkeling, nemen initiatief en gaan dingen doen die ze eerst niet deden. Innovatie binnen de organisatie wordt aangejaagd.”

Waar begint job crafting in een organisatie?

“In feite wordt job crafting in de organisatie opgestart met goedkeuring van het management. Je neemt het management mee, maar het is belangrijk dat het management zelf ook meedoet. Want op het moment dat je zelf meedoet, weet je waar het over gaat, spreek je dezelfde taal en snap je waar de ander mee bezig is.

De eerste stap is bewustwording. Met een andere bril kijken naar waar je mee bezig bent en wat dat met jou doet. Het lijkt simpel, maar is zo lastig voor heel veel mensen in de waan van de dag. Of wanneer je al jaren hetzelfde doet en daar eigenlijk helemaal niet bij stilstaat. Onbewust wordt er hier en daar al gesleuteld. Maar op het moment dat je merkt dat je er invloed op kunt uitoefenen, dan ga je een mooie beweging zien.”

Hoe ging je te werk?

Emile ontwikkelde een incompany training, bestaande uit drie workshops. Medewerkers met verschillende functies uit de hele organisatie volgden de workshops in groepsverband.

“Het eerste dagdeel stond in het teken van het inzicht krijgen in je taken. Welke taken heb je en hoeveel tijd ben je daarmee kwijt. Vervolgens werd gekeken hoeveel energie ze kosten. Of iemand de taak leuk vindt of niet. Dat vormt een totaalplaatje waar je met een afstandje naar gaat kijken. Dat doet iets met mensen. De reacties waren soms confronterend. Ervaringen van collega’s uit verschillende teams werden uitgewisseld, dat zorgde voor mooie ideeën en inzichten.

In de tweede workshop kwamen de zestien baansleutels aan bod. En hoe je die naast een sleutelprobleem legt. Na afloop heeft iedereen een concreet actieplan met een aantal stappen voor zichzelf geformuleerd van baansleutelacties die ze willen gaan wegzetten in de praktijk. Dus ze gingen de deur uit met een plan.

De laatste workshop na enkele weken, stond in het teken van evalueren. Welke sleutels heb je ingezet? Wat was je van plan? En wat heb je gedaan? En wat was het effect? Dat hebben we gemeten en de resultaten waren heel positief. Toch blijft de grootste uitdaging voor mensen om de waan van de dag te doorbreken. Om tijd te nemen, om te reflecteren en bewust daarop te gaan sturen. Methodieken om vanuit een concreet plan dat je hebt gemaakt kleine stapjes te zetten en zaken beet te pakken zijn dan heel erg van belang.

Het is dus de kunst om het vast te houden. Zo werkt het natuurlijk met alles. We delen daarom regelmatig successen en ervaringen van deelnemers op ons intranet en ook is het mogelijk om vragen te stellen.”

Wat maakt baansleutelen zo interessant?

“Wat ik heel leuk vind is dat het een instrument is dat je toepast zonder toestemming van je leidinggevende. Het gaat om kleine aanpassingen in je werk. Je kunt het zelf initiëren. Zonder dat je daar goedkeuring voor nodig hebt. Soms kan dat gaat schuren, want op het moment dat je taken gaat toevoegen of afstoten, dan ga je daar het gesprek over voeren. Maar in de basis kun je er zelf mee aan de slag. Het heeft alles te maken met inzetbaarheid en behoud van medewerkers, het meest belangrijke onderwerp op dit moment volgens mij.”

Wanneer is job crafting volgens jou een succes?

“Als de medewerker in staat is om de vaardigheid toe te passen. Als je dat wat je nu leert vast kan houden, levert het altijd iets op. Misschien niet meteen, het kan ook over een jaar zijn. Maar wanneer iemand de denkwijze kan toepassen en daar voor zichzelf de tijd voor te neemt, dan ben ik tevreden.”

Zelf sleutelt Emile regelmatig aan zijn baan. Hij startte met podcasts bij gemeente Lingewaard. Om aan de buitenwereld te laten zien wat ze doen, waarom ze dat doen, maar ook om medewerkers mee te nemen in bepaalde ontwikkelingen. “Het is een onvervulde taak die ik leuk vond, maar niet bij mijn functie hoorde. Nu wel en dat draagt bij aan mijn werkplezier.”

Als je meer wil weten over het onderzoek dat Emile deed naar job crafting onder 50-plussers bij gemeente Lingewaard dan kun je het onderzoek downloaden via zijn LinkedIn profiel. Benieuwd naar de podcast? Deze luister je hier.

Lieke Jansen
Hoofdredacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.