Artikel
15 mei '14
15 mei '14
2 min

UWV rapporteert flexibilisering arbeidsmarkt in cijfers

Tijden veranderen. Organisaties moeten hierop inspelen en in staat zijn om mee te veranderen en zich aan te passen aan hun omgeving. Dit vraagt om flexibiliteit, werkgevers in Nederland zien dan ook steeds meer de voordelen van tijdelijke arbeid. Zo blijkt uit recent onderzoek van het UWV dat 21% van de organisaties die tijdelijk personeel nodig hebben werkt met uitzendkrachten en 31% met ZZP-ers.

Onderzoek ‘Vacatures in Nederland 2013’
Het onderzoek van het UWV naar de vraagzijde van de Nederlandse arbeidsmarkt ‘Vacatures in Nederland 2013’ is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van het UWV. Ecorys heeft 5.700 organisaties bevraagd.

Uitzendkrachten en ZZP-ers
In 2013 geeft 21% van de organisaties aan te werken met uitzendkrachten, dat is evenveel als in 2011. Ook wordt steeds meer gebruik gemaakt van de inzet van zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers). Werkte in 2011 nog 16% van de organisaties met zelfstandige ondernemers, het afgelopen jaar was het aandeel gegroeid tot 31%. Vooral grote werkgevers doen een beroep op zelfstandigen.

Opkomst ZZP-ers
Steeds meer mensen gaan aan de slag als ZZP-er. Een van hun voornaamste redenen is hun ambitie. Vaak zijn zij ervan overtuigd dat het werk anders, beter of leuker kan met meer vrijheden. Het kan gaan om meer vrijheid van hiërarchie of van werktijden of – uren. Ook vormt geld vaak een drijfveer vanuit de gedachte ‘wat ik voor mijn baas doe, kan ik ook voor mezelf en dan mag ik alle opbrengsten zelf houden’. Het geld alleen is vaak een slechte reden, het is vaak een combinatie van beweegredenen. Soms is de keuze ook min of meer uit noodzaak geboren, om toch aan het werk te blijven. De kans op succes op de langere termijn zal afhangen van de werkelijke drijfveer.

Zelfstandig, of toch niet?
Werkgevers in Nederland zien steeds meer de voordelen van tijdelijke arbeid om in te spelen op personele behoeftes zoals flexibiliteit, strategische personeelsplanning en mobiliteit. Flexibele arbeid hoort bij deze tijd, of het nu gaat om de inzet van uitzendkrachten of ZZP-ers. Aandachtspunt voor ZZP-ers is overigens het zogenaamd verkapt dienstverband met de opdrachtgever. Een ZZP-er denkt dan zelf misschien dat hij zelfstandig is, de Belastingdienst en het UWV kunnen dat anders zien. Een VAR-verklaring (Verklaring arbeidsrelatie) geeft vooraf duidelijkheid over de situatie.

Bron: UWV

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.