Artikel
21 feb '22
21 februari '22
3 min

Stel kwaliteit boven kwantiteit bij werving & selectie

De arbeidsmarkt is krap. Zo krap zelfs dat er weinig tot geen (direct) beschikbare kandidaten te vinden zijn voor vacatures. Met de nadruk op beschikbaar, want ze zijn er natuurlijk altijd. Marit Willers, consultant Werving & Selectie bij Jeij, geeft aan dat je kandidaten met een aantrekkelijk baanaanbod kunt verleiden om over te stappen.

‘Onlangs ging ik voor een opdrachtgever op zoek naar een Strategisch Financieel Adviseur Treasury. Een hele specifieke functie. In mijn zoektocht kwam ik een kandidaat tegen waarvan ik 100 procent zeker wist dat het een match zou zijn. Mooi, dacht ik en ik stelde de kandidaat direct voor. Vervolgens ging ik op zoek naar meer kandidaten. Om kort daarna mezelf de vraag te stellen: maar waarom eigenlijk? Ik ben toch hartstikke overtuigd van mijn voorstel?

Schaap met de vijf poten

Het zette me aan het denken. Waarom willen we eigenlijk altijd kandidaten vergelijken met elkaar? Van oudsher zoeken we in onze branche naar dat schaap met de vijf poten. Het is een ingesleten verwachting die we waar moeten maken: wij leveren, de opdrachtgever kiest.

Tegelijkertijd hebben we te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt en hebben we de mond vol over duurzame matches die leiden tot een waardevolle bijdrage aan de maatschappij en langdurig werkgeluk. Dat schuurt. Zou bij de werving & selectie van kandidaten kwaliteit niet boven kwantiteit moeten gaan?

In ons werk ligt de focus vooral op het zoeken naar geschikte kandidaten. Wat daaraan voorafgaat, zou een veel grotere rol moeten krijgen. Neem de tijd voor een grondige en gedegen analyse. Wat zoekt een opdrachtgever precies? Welke situatie speelt er, waardoor deze vacature is ontstaan? Met een kraakheldere behoefteomschrijving, wordt de kans ook groter dat die ene kandidaat die je daarna voordraagt, inderdaad de juiste is.

Marit: ‘Blijf niet zoeken naar vergelijkingsmateriaal, als je dé geschikte kandidaat al gevonden hebt.’

Vertrouwen op expertise

Aan de Werving- en Selectieadviseur en Teammanager Financiën van de opdrachtgever vroeg ik of ze eerst in gesprek wilden gaan met mijn kandidaat, voordat ik verder zou zoeken. Hij doorliep de procedures glansrijk en werd aangenomen. De opdrachtgever koppelde daarna terug heel blij te zijn met deze werkwijze. Ook hen scheelt het tijd en energie als ze kunnen vertrouwen op de kennis en expertise van hun recruitmentpartij.’

Jeij is een werving en selectiebureau voor de publieke sector en richt zich op vaste functies op hbo- en wo-niveau. Kan Marit of een van haar collega’s voor jou op zoek gaan naar een ideale kandidaat? Neem dan contact op via 0492 – 50 66 06.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.