In Drenthe zijn er veel gezonde ambtenaren aan het werk in het provinciehuis. Met een ziekteverzuimpercentage van slechts 2,9 procent zijn zij het minst vaak ziek van alle provincies. En alhoewel ambtenaren in het algemeen zich minder ziek melden dan voorheen, is het ziekteverzuim in de provincie Zuid-Holland nog steeds hoog. Het ziekteverzuimpercentage is er maar liefst 4,6%. Dat blijkt uit de Provinciemonitor van het A+O-fonds.
De hoogte van het ziekteverzuim blijkt onder andere samen te hangen met geslacht, leeftijd en opleidingsniveau van de werknemer. Daarnaast zijn er sociaal-demografische kenmerken. Het ziekteverzuim is over het algemeen hoger onder verweduwde of gescheiden werknemers, onder werknemers van niet-westerse afkomst en onder werknemers in lagere inkomensgroepen. Ook is het ziekteverzuim over het algemeen hoger naarmate de organisatie meer werknemers telt.
Of het nu aan de schonere lucht of een nuchtere noordelijke mentaliteit ligt, de provincie Drenthe springt positief uit het onderzoek. Gedeputeerde Henk Brink van Drenthe is ‘hartstikke trots’ op de kwalificatie. Hij heeft geen formele verklaring voor het lage ziekteverzuim, maar wel zo zijn vermoedens. ‘Het is toch een compliment, als werkgever hoop je dat je ziekteverzuimpercentage laag is. Dat betekent in mijn ogen toch dat er een goede werksfeer op het provincie huis is en dat het klimaat en de arbo-voorwaarden in orde zijn.’ De gedeputeerde benadrukt dat de provincie geen extra moeite hoeft te doen om het aantal zieken laag te houden. ‘Als je je werk leuk vindt om te doen, melden mensen zich minder snel ziek. Overigens hebben we wel een fitnesszaal in het provinciehuis waar de ambtenaren gebruik van kunnen maken.’
Zuid-Holland heeft te maken met veel ziekte onder de ambtenaren. Een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland laat weten: ‘Het is moeilijk aan te geven waardoor het ziekteverzuim bij ons anders is dan bij andere provincies. Wel weten we dat een aantal langdurig zieken bijdraagt aan het ziekteverzuimpercentage.’ Zuid-Holland probeert dat tij wel te keren, en met succes. ‘Dat heeft in 2013 al de eerste resultaten opgeleverd. In 2014 verwachten we dat die resultaten doorzetten en een positief effect hebben op het terugdringen van verzuim,’ vertelt de woordvoerder. ‘Daarnaast zijn we eind eerste kwartaal 2014 gestart met een pakket aan maatregelen waarmee we de individuele aandacht bij ziekteverzuim intensiveren.’
Naast Zuid-Holland ligt het ziekteverzuimpercentage met 4,5% ook in Gelderland en Flevoland hoog. In de provincie Friesland melden de ambtenaren zich per persoon het vaakste ziek: 2 keer per jaar, gevolgd door Noord-Brabant, Groningen en Flevoland met 1,5 keer per fte.
Bron: Binnenlands Bestuur