Interview
15 jun '22
15 juni '22
6 min

Een gouden kans via de harde leerschool

In een inclusieve arbeidsmarkt kan iedereen meedoen. Ook (jong)volwassen mannen die schoolverlater zijn of een detentieverleden hebben. En precies op die doelgroep richt De Harde Leerschool zich. In dit artikel vertelt Salman, oud-deelnemer, zijn verhaal én geeft hij samen met zijn leidinggevende tips aan werkgevers die deze jongens ook een kans willen bieden.

“Ik ben Salman, 29 jaar oud en geboren in Nederland. Toen ik zes jaar was ben ik naar Marokko gegaan en daar heb ik 10 jaar gewoond. Sinds 2009 woon ik weer in Nederland. Ik ben bij de Harde Leerschool terechtgekomen, omdat ik in een bepaalde situatie zat. Ik heb 6 maanden thuisgezeten, ik had geen energie, ik had schulden en was bijna mijn huis kwijt. Mijn eerste gedachte toen ik hoorde over De Harde Leerschool en rugby was : mwah, dat is niet echt mijn ding. Maar ik had ook het besef dat als ik niks zou doen, mijn situatie niet zou veranderen. Dus ik dacht weet je wat, ik start gewoon.”

“Bij het onderdeel rugby heb ik weleens een klap voor mijn hoofd gehad. Het ging er soms echt hard aan toe en ik heb ook wel een paar keer gedacht ‘ik ben er klaar mee’. Naast rugby werd ook gewerkt aan algemene, praktische vaardigheden. Want pas als je je dagelijkse dingen op orde hebt, dan kun je verder. De Harde Leerschool gaf mij adviezen, bijvoorbeeld over voeding en hoe ik mijn huishouden moest bijhouden, puur praktische zaken. Zij gaven me richting en kaders, ik gaf het een kans.”

Salman: “Het traject heeft me geholpen om stappen te maken.”

“In het traject geven ze adviezen, gereedschap om aan de slag te gaan, maar de bal ligt bij de deelnemer zelf. Wil je iets bereiken, je verleden met rust laten, een nieuw begin maken? Als je zelf niks doet, kom je ook niet verder. Je moet de kans die ze bieden dus wel aanpakken. Het traject is kort en krachtig maar je moet het wel zelf willen.”

Bereid om talent een kans te geven

Het is natuurlijk ook belangrijk om kansen te krijgen bij werkgevers. Gelukkig zijn er werkgevers zoals Elst Transport die mensen zoals Salman omarmt. Salman: “Ik werk inmiddels 2 jaar bij Elst Transport als logistiek medewerker. Ik ga met plezier naar mijn werk en ik heb fijne collega’s. Dat is voor mij heel belangrijk. Er zijn hier ook doorgroeimogelijkheden. Ik heb net mijn rijbewijs C gehaald, dit heeft het bedrijf voor me betaald. Ik werk zo’n 10 uur per dag omdat ik het leuk vind, niet omdat het moet.”

Kevin, operationeel directeur bij Elst Transport: “Wij vinden het belangrijk om mensen kansen te bieden. We leven in een maatschappij waarin we mensen in hokjes stoppen. Dat is iets wat mij erg tegenstaat. Ik vind dat iedereen de kans moet krijgen om zichzelf te ontwikkelen en ontplooien en dat werkgevers dit moeten faciliteren.”

“Ik ben wel hard en duidelijk: je moet het wel laten zien, ik ga je niet achter je broek aan zitten. Als je laat zien dat je wil, zijn wij bereid om te investeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het rijbewijs van Salman. Hij heeft die kans gekregen, omdat hij heeft laten zien dat hij de investering waard is, dat hij stappen wil zetten.”

“Iedereen maakt keuzes in zijn leven. Die keuzes vallen soms goed maar soms ook slecht uit. Je moet iemand niet veroordelen op keuzes die in het verleden gemaakt zijn. Iemand die bijvoorbeeld 2 jaar in de bak heeft gezeten, heeft zijn straf gehad. Iemand die veroordeeld is, blijft niet voor de rest van zijn leven een boef. We hebben een rechtssysteem. De rechter bepaalt de straf en na die straftijd heeft ‘ie z’n les geleerd. Als we als werkgever met z’n allen de deur dichtgooien dan gaat zo’n jongen nooit een re-integratietraject in en krijgt hij nooit een kans.”

“Salman heeft verkeerde keuzes gemaakt in het verleden, daar is hij zich bewust van. Uiteindelijk zit hij thuis terwijl hij in de kern een gouden vent is. Die moeten we van de bank halen en helpen. Hij kwam hier binnen als onzekere, timide jongen. Die cocon is opengegaan. Ik zie nu iemand die vol trots door de loods loopt, die zich echt wil ontwikkelen en het beste uit zichzelf wil halen.”

“Ik vind het gaaf om te zien dat mensen zelf tot inzicht komen en beseffen dat ze andere keuzes in hun leven moeten gaan maken. Er wordt door De Harde Leerschool een traject aangeboden om op eigen kracht uit het gat klimmen. Salman heeft daarmee veel drempels overwonnen. Hij heeft echt bewust gekozen om het anders te gaan doen.”

Kevin: “Ik ben oprecht trots op deze gozer, hoe hij zich heeft ontwikkeld. Dat vind ik echt fantastisch om te zien.”

Tips voor werkgevers

Kevin: “Durf te investeren in mensen zoals Salman. Je moet de tijd nemen om mensen te begeleiden en beseffen dat iemand uit een dal komt. Als wij onze gesprekken niet hadden gehad dan was de kans groot dat Salman hier niet was gebleven.. Bied een luisterend oor. Je weet dat ze iets bijzonders meegemaakt hebben, geef ze de ruimte en tijd om hieruit te komen. Hier komen ook vaak emoties bij kijken, deins daar niet voor terug. Geef mensen de ruimte om zichzelf te zijn en te ontwikkelen en geef ze zeker de ruimte om zichzelf terug te vinden zonder ze te veroordelen.”

“Iedereen binnen de organisatie weet wat voor soort kerels er bij De Harde Leerschool zitten dus bespreek dit ook open met elkaar. Daar ligt de rol van de werkgever.”

“Andere tip: kies niet altijd voor de makkelijke weg, maar durf een uitdaging aan te gaan. Dat betaalt zich terug. Als je kerels zoals Salman zover kunt krijgen dat je ze uit hun situatie kunt halen, dan houd je de meest loyale werknemers eraan over. Mensen die voor je gaan, die er voor je staan en die echt voor je willen werken.”

Vanuit Salman ook nog een tip voor werkgevers: “Beoordeel iemand niet op zijn/haar verleden. Gun iemand een kans, ook zonder VOG. Als niemand kansen biedt, is de kans groot dat diegene opnieuw van het rechte pad afwijkt en dat is nu net wat we met zijn allen willen voorkomen. Dus los van diploma’s/VOG, geef iemand een maand de tijd om te laten zien wat diegene kan en wijs iemand niet op voorhand af op basis van papieren of het feit dat iemand een rugzak heeft.”

Driessen Foundation

De Harde Leerschool wordt gesteund door de Driessen Foundation. Deze Foundation zet zich in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, oftewel inclusief werkgeluk. Door dit soort initiatieven op een duurzame en concrete manier te ondersteunen, bundelen we onze krachten en vergroten we de impact op het gebied van inclusief werkgeluk.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.