Artikel
16 jan '23
16 januari '23
4 min

3 ideeën om een leven lang leren te stimuleren

In de maandelijkse rubriek ‘HR-trends over de grens’ steken we voor jou de grenzen over en dan bedoelen we niet enkel de landsgrenzen. We kijken wat we kunnen leren van diverse vakgebieden, industrieën en andere inspiratiebronnen. Deze inspiratie kan leiden tot nieuwe oplossingen voor jouw HR-uitdagingen. Dit keer hebben we het over hoe je als organisatie op een sterke manier inzet op een leven lang leren.

Wanneer iemand een continu, vrijwillig en zelfmotiverend verlangen kent om zichzelf te ontwikkelen, spreken we van een leven lang leren. Hierbij worden opvoeding, onderwijs en ontwikkeling op een holistische manier benaderd, waarbij mensen gedurende hun leven actief worden aangemoedigd om te blijven leren en groeien.

Richt een organisatie zich sterk op de ontwikkeling van mensen en een leven lang leren, dan zorgt dat voor tevreden en gemotiveerde medewerkers. Ze blijven vaak zelfs langer werkzaam binnen de organisatie. Creativiteit, productiviteit, probleemoplossend denken, diversiteit en inclusie krijgen bovendien veel meer kansen.

Lees ook het interview met Nick van Dam waarin hij aangeeft dat mensen die zich een leven lang ontwikkelen gelukkiger zijn.

In dit artikel geven we drie creatieve ideeën, waarmee een leven lang leren binnen organisaties gestimuleerd wordt.

Leven lang leren van topwetenschappers

Voor gratis lezingen en lessen van inspirerende wetenschappers over de meest uiteenlopende onderwerpen kun je terecht bij de Universiteit van Nederland. De lessen starten steeds vanuit een prikkelende vraag, zoals “Wat heb je aan wiskunde?”, waarbij hun korte format er steeds voor zorgt dat iedereen bij de les blijft. Dankzij de Universiteit van Nederland is het mogelijk om te blijven leren en (proberen om) je honger naar kennis te stillen.

Neem zeker even een kijkje op de website van Universiteit van Nederland. Zou ook jouw organisatie belangrijke informatie en/of kennis op een creatieve manier en in een fijne verpakking kunnen overbrengen aan medewerkers?

De juiste informatie op het juiste moment, op een erg makkelijke manier

Microlearning is een op vaardigheid gebaseerde aanpak van leren, waarbij informatie in kleine, zeer toegespitste fragmenten wordt aangeboden. Het is de ideale manier om snel antwoorden te vinden op specifieke problemen en wordt dan ook steeds populairder.

Zo is Mobietrain de eerste mobiele microlearning app. Hun missie bestaat uit alle medewerkers op het juiste moment de juiste kennis geven, op het gewenste device, om zo hun professionele en persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. Deze vorm van ‘mini training’ is dan ook erg geschikt voor gamification: het gebruiken van gamedenken, gametechnieken en spelelementen in een niet-game omgeving.

Zijn er binnen jouw organisatie processen die via microlearning beter gecommuniceerd of aangeleerd zouden kunnen worden?

Ontslagnemende medewerkers opleiden?!

Binnen bepaalde organisaties, of voor sommige functieprofielen, zijn de kansen om door te groeien soms klein. Vaak bekijken mensen deze organisatie of baan dan ook als een opstapje naar een nieuwe functie bij een andere organisatie. ASAP gelooft evenwel in de kracht van het trainen van mensen die zich in een dergelijke positie bevinden. Deze organisatie biedt cursussen aan over uiteenlopende onderwerpen, zoals social media, boekhouding en projectmanagement, ook al zijn deze opleidingen niet meteen gelinkt aan hun huidige functie. Ze zijn dat wél voor hun toekomstige professionele of persoonlijke ontwikkeling. Het feit dat een organisatie deze mensen toch de kans geeft om bij te leren – en dus misschien te vertrekken richting een andere baan – zorgt voor een sterke band met de huidige organisatie en versterkt de marktwaarde van deze organisatie, bij wie het fijn werken én leren blijkt.

Welke meer algemene trainingen en opleidingen zou jouw organisatie medewerkers kunnen aanbieden?

Deze rubriek is tot stand gekomen in samenwerking met innovatie researcher Marc Heleven en internationaal spreker Cyriel Kortleven. Wil je meer weten over het Crossing Borders proces of het boosten van de Verander mindset? Stuur dan een e-mail naar Cyriel Kortleven.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.5 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.