Artikel
15 feb '16
15 februari '16
2 min

2 miljoen euro voor verbetering arbeidsmarktpositie cultuursector

De economische crisis en de bezuinigingen zijn hard aangekomen in de cultuursector, zo blijkt uit een onlangs verschenen rapport over de arbeidsmarkt in de cultuursector. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs en Cultuur had de Raad voor Cultuur en de Sociaal Economische Raad opdracht gegeven voor het onderzoek. Zij wil weten hoe de bezuinigingen uitpakken, omdat ze de arbeidsmarkt in de cultuursector al lange tijd zorgelijk vindt. “Mijn vermoedens worden helaas bevestigd”, zegt minister Bussemaker. Ze vindt het belangrijk dat mensen in deze sector zoals vertalers, muziekdocenten en beeldend kunstenaars, een fatsoenlijk inkomen kunnen verdienen.

Veel noodgedwongen ZZP’ers

In de cultuursector zijn 20.000 vaste banen verdwenen tussen 2009 en 2013. Dit is een daling van 12,3 procent, gemiddeld daalde het aantal vaste banen in Nederland in die periode met 2,5 procent. Ook blijft de sector krimpen, terwijl Nederland vorig jaar inmiddels weer een lichte groei van het aantal banen kende. Mede omdat de overheidssubsidies zijn gedaald, zijn werkgevers zuinig met vaste contracten en zijn werknemers vaak uit noodzaak zelfstandig geworden. Het aantal ZZP’ers in de kunst- en cultuurbranche is toegenomen met 20,4 procent tot bijna 106.000. De gemiddelde toename van ZZP’ers in de Nederlandse economie was in dezelfde periode 9,6 procent.

Zwakke positie ZZP’ers

Bovendien is hun inkomens- en onderhandelingspositie enorm verzwakt. De tarieven voor zelfstandigen in de cultuursector staan dermate onder druk door de grote concurrentie, dat de ZZP’ers aanzienlijk minder verdienen. Soms werken de zelfstandigen zelfs gratis, alleen maar om het eigen beroep te kunnen uitoefenen en in de hoop op betaalde werkzaamheden in de toekomst. Ook raken ze in de problemen bij arbeidsongeschiktheid omdat verzekeringen hiervoor duur zijn en vaak is er ook geen geld voor pensioenopbouw.

Extra geld beschikbaar

Minister Bussemaker trekt 2 miljoen euro uit voor verbetering van de arbeidsmarktpositie van de kunst- en cultuursector. Ze zegt dat het zorgelijk is als de problemen worden veroorzaakt door de bezuinigingen van de afgelopen jaren, maar dat er ook veel minder privaat geld is gevonden dan de bedoeling was. De minister wil ook dat kunstopleidingen meer aandacht gaan geven aan ondernemerschap, zodat studenten weten waar ze aan beginnen als ze bijvoorbeeld als zelfstandig pianoleraar aan de slag willen. Bovendien zal volgens haar bij de beoordeling van aanvragen voor kunst- en cultuursubsidies de komende jaren bekeken worden of de plannen getuigen van goed werkgeverschap en goed opdrachtgeverschap. ”Ik roep dan ook culturele werkgevers op om evenwichtige keuzes te maken.”

Bronnen: NOS, Volkskrant

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.