Artikel
27 mei '16
27 mei '16
3 min

Werken nu & straks in het onderwijs

Het onderwijs is met meer dan 500 duizend banen goed voor bijna 7% van de Nederlandse beroepsbevolking en naar verwachting zal de werkgelegenheid in de sector de komende jaren stijgen. Wij zijn benieuwd hoe medewerkers tegen de veranderende arbeidsomstandigheden in hun sector aankijken. Daarom hebben we in samenwerking met TNS Nipo een landelijk representatief onderzoek onder werkenden in de publieke sector gedaan, waaronder het onderwijs.

Medewerkers willen zich ontwikkelen

Zelfontplooiing of persoonlijke ontwikkeling van medewerkers is van groot belang om te kunnen (blijven) functioneren. Het belang van persoonlijke ontwikkeling wordt door werkenden in het onderwijs erkend. Maar liefst 92% van de respondenten vindt het (zeer) belangrijk om zichzelf te kunnen ontwikkelen in hun werk. Hier liggen kansen voor werkgevers in het onderwijs. Want slechts 64% van de medewerkers in het onderwijs vindt dat hun werkgever genoeg mogelijkheden tot ontwikkeling biedt.

Flexibiliteit in werkzaamheden

Medewerkers in het onderwijs vinden flexibiliteit in het uitvoeren van werkzaamheden en het bieden van ruimte tot het nemen van eigen initiatief de belangrijkste voorwaarden voor persoonlijke ontwikkeling. Het onderzoek van TNS Nipo laat zien dat medewerkers ruimte willen om zelfstandig te kunnen werken en keuzes te maken. Om als leidinggevende het verschil te maken, is het raadzaam om op deze punten te sturen.

Tijd voor evaluatie

Naast het bieden van ruimte tot ontwikkeling van medewerkers, is het belangrijk om die ontwikkeling te evalueren. Het onderzoek van TNS Nipo laat zien dat 35% van de medewerkers in het onderwijs wil dat de werkgever een actieve rol neemt bij het werken aan persoonlijke ontwikkeling. 60% verwacht geen actieve rol en ziet waarschijnlijk liever een faciliterende rol voor de werkgevers weggelegd. Gevraagd naar de frequentie van dergelijke evaluatiemomenten wenst 37% dit eens per jaar, 21% eens per half jaar en 23% eens per kwartaal.

Tevreden aan het werk

Medewerkers in het onderwijs zijn erg tevreden met hun huidige baan, laat het onderzoek van TNS Nipo zien. Gemiddeld beoordelen zij hun werk met een 7,6. Voor medewerkers in deze sector levert het werk een grote bijdrage voor anderen en daarnaast brengt het de medewerker zelf verder. Bijna alle werkenden (86%) zijn van mening dat zij met hun huidige functie iets kunnen betekenen voor de maatschappij. Hoewel dit binnen de gehele (semi) publieke sector de heersende gedachte is, zijn medewerkers in het onderwijs hiervan het meest overtuigd. Bijna driekwart van de medewerkers vindt dat zij met hun werk structureel waarde aan zichzelf toevoegen. Aandachtspunt is de werkplek: slechts 59% van de werkenden in het onderwijs vindt die inspirerend.

Pieter Philippart
Marketing manager bij Driessen

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.