Artikel
16 okt '13
16 oktober '13
1 min

Vrijspraak btw-plicht voor ZZP’ers in de zorg

Het gerechtshof in Den Bosch heeft het hoger beroep van de Belastingdienst over een btw-heffing voor zzp’ers in de ziekenhuiszorg ongegrond verklaard. Hierdoor zijn BIG-geregistreerde zzp'ers die zorg verlenen weer vrijgesteld van btw. Begin dit jaar liet de Belastingdienst zelfstandigen in de ziekenhuissector weten dat hun btw-vrijstelling was ingetrokken. Hierdoor moesten zij 21% van hun uurtarief afdragen aan de staat.

Belangenorganisatie ZZP Nederland is blij met de uitspraak. ‘Veel van onze leden verkeerden in onzekerheid over een forse btw-afdracht’, aldus oprichter Johan Marrink. ‘Helaas hebben inmiddels al een behoorlijk aantal zelfstandigen de zorgsector verlaten, dat is jammer, want in de zorg is een schreeuwende behoefte aan vakmensen.’

Primair standpunt van de Belastingdienst is dat het verlenen van gezondheidskundige diensten door zelfstandigen die factureren aan een ziekenhuis moet worden gezien als het uitlenen van arbeid en dus btw-plichtig zijn. In een eerder proces kwam de Belastingdienst al met dezelfde stelling en werd dit door de rechtbank als niet-ontvankelijk beoordeeld. Hierop heeft de Belastingdienst hoger beroep aangetekend. In de zaak heeft fiscaal-jurist Ronald van Esch de betreffende zzp’er verdedigd. Hij heeft betoogt dat de zzp’er medische prestaties heeft geleverd.

Bron: Zorgvisie.nl, Flexmarkt.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.