Artikel
31 okt '16
31 oktober '16
3 min

Vitaliteit en leefstijl komende jaren belangrijkste pijlers duurzame inzetbaarheid

Er zijn weinig thema’s binnen HRM waarover de laatste jaren zo veel is geschreven als duurzame inzetbaarheid. Duurzame inzetbaarheid behoort natuurlijk ‘gewoon’ tot goed werkgeverschap, maar het is wel duidelijk dat het wegvallen van vroegpensioenregelingen en het opschuiven van de pensioengerechtigde leeftijd, een steentje hebben bijgedragen aan de grote belangstelling voor dit thema.

Aandacht voor leefstijl gaat een enorme vlucht nemen

Duurzame inzetbaarheid is een containerbegrip: bijna alles wat je onder goed werkgeverschap kunt verstaan kun je wel onderbrengen bij duurzame inzetbaarheid. Voor de toekomst verwachten we echter dat één onderdeel een grote vlucht gaat nemen: vitaliteit, en dan met name de leefstijlcomponent hierin. Bij vitaliteit hebben we het over levensenergie, over lekker in je vel zitten. Bij vitaliteit is de fysieke energie de basis: je voelt je beter wanneer je in een gezond lijf zit. Daarnaast spelen emotionele en mentale (veer)kracht een rol: hoe ga je om met tegenslagen, kun je goed tegen stress en ben je in staat om goed te ontspannen? In een organisatie-medewerkerrelatie is er nog een belangrijke vitaliteitsbron: goed werkgeverschap. Werkplezier, werkzekerheid, fijne collega’s, waardering en ontwikkelmogelijkheden zijn hierbij sleutelwoorden.

Vier redenen waarom organisaties zich gaan richten op leefstijl

Om vier redenen verwachten we dat aandacht voor leefstijl een vlucht gaat nemen:

  1. Vanwege het opschuiven van de pensioenleeftijd blijven medewerkers langer bij een organisatie werken. Organisaties zijn dus nog meer dan voorheen gebaat bij medewerkers die er een leefstijl op nahouden die leidt tot vitaliteit.
  2. Bij bezuinigingen, die toch nog steeds aan de orde zijn in de publieke sector, moet met minder mensen hetzelfde werk worden gedaan. Organisaties zijn hierdoor afhankelijker van een kleinere groep mensen. Medewerkers die er een gezonde leefstijl op nahouden zijn vitaler en presteren beter.
  3. De ‘reguliere’ HRM-instrumenten voor duurzame inzetbaarheid worden al benut. Beïnvloeding van de leefstijl is nog een van de gebieden waarop winst te behalen valt. Het is lange tijd een ‘nogo area’ geweest voor organisaties.
  4. De tijdgeest is ernaar: de laatste jaren is er een toenemende belangstelling voor bewegen en gezonde voeding. We zien dat bij onszelf en de collega’s om ons heen, maar we zien het ook in marktonderzoek.

Leefstijl bevindt zich in privésfeer van medewerkers

De toenemende belangstelling van organisaties voor de leefstijl van hun medewerkers vinden wij een goede trend. Gezonde medewerkers presteren beter en organisaties die een gezonde leefstijl van hun medewerkers stimuleren en faciliteren vergroten hun aantrekkelijkheid als werkgever. De kunst is alleen om er niet in door te slaan. Leefstijl bevindt zich namelijk in de privésfeer van medewerkers. De toon en aanpak moeten hier dan ook op aangepast worden. Medewerkers niet verplichten, maar adviseren en ondersteunen. Een organisatie mag slechts dwingende instructies aan een medewerker geven wanneer de leefstijl een dusdanige invloed heeft op het functioneren van de medewerker dat deze niet meer naar de vereisten van de organisatie zijn functie kan uitoefenen.

Hoera voor BRAVO!

Zeg je leefstijl, dan zeg je BRAVO. BRAVO staat voor Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Het zijn de terreinen waarop organisaties bewustwording bij medewerkers teweeg kunnen brengen én faciliteiten kunnen bieden. Een greep uit de mogelijkheden: gezondere keuzes in de kantine, hardloopclinics, korting op fitnessabonnement, bijdragen in kosten.

Gratis publicatie HRM Barometer

Meer lezen? Het volledige artikel staat in de HRM Barometer. Een publicatie met meer dan 100 pagina’s toegespitst op de belangrijkste HRM trends & ontwikkelingen voor overheid, onderwijs, zorg & welzijn en cultuur. Vraag de HRM Barometer 2016-2017 kosteloos aan via www.driessen.nl/hrmbarometer.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.