Er zijn weinig thema’s binnen HRM waarover de laatste jaren zo veel is geschreven als duurzame inzetbaarheid. Duurzame inzetbaarheid behoort natuurlijk ‘gewoon’ tot goed werkgeverschap, maar het is wel duidelijk dat het wegvallen van vroegpensioenregelingen en het opschuiven van de pensioengerechtigde leeftijd, een steentje hebben bijgedragen aan de grote belangstelling voor dit thema.
Duurzame inzetbaarheid is een containerbegrip: bijna alles wat je onder goed werkgeverschap kunt verstaan kun je wel onderbrengen bij duurzame inzetbaarheid. Voor de toekomst verwachten we echter dat één onderdeel een grote vlucht gaat nemen: vitaliteit, en dan met name de leefstijlcomponent hierin. Bij vitaliteit hebben we het over levensenergie, over lekker in je vel zitten. Bij vitaliteit is de fysieke energie de basis: je voelt je beter wanneer je in een gezond lijf zit. Daarnaast spelen emotionele en mentale (veer)kracht een rol: hoe ga je om met tegenslagen, kun je goed tegen stress en ben je in staat om goed te ontspannen? In een organisatie-medewerkerrelatie is er nog een belangrijke vitaliteitsbron: goed werkgeverschap. Werkplezier, werkzekerheid, fijne collega’s, waardering en ontwikkelmogelijkheden zijn hierbij sleutelwoorden.
Om vier redenen verwachten we dat aandacht voor leefstijl een vlucht gaat nemen:
De toenemende belangstelling van organisaties voor de leefstijl van hun medewerkers vinden wij een goede trend. Gezonde medewerkers presteren beter en organisaties die een gezonde leefstijl van hun medewerkers stimuleren en faciliteren vergroten hun aantrekkelijkheid als werkgever. De kunst is alleen om er niet in door te slaan. Leefstijl bevindt zich namelijk in de privésfeer van medewerkers. De toon en aanpak moeten hier dan ook op aangepast worden. Medewerkers niet verplichten, maar adviseren en ondersteunen. Een organisatie mag slechts dwingende instructies aan een medewerker geven wanneer de leefstijl een dusdanige invloed heeft op het functioneren van de medewerker dat deze niet meer naar de vereisten van de organisatie zijn functie kan uitoefenen.
Zeg je leefstijl, dan zeg je BRAVO. BRAVO staat voor Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Het zijn de terreinen waarop organisaties bewustwording bij medewerkers teweeg kunnen brengen én faciliteiten kunnen bieden. Een greep uit de mogelijkheden: gezondere keuzes in de kantine, hardloopclinics, korting op fitnessabonnement, bijdragen in kosten.
Meer lezen? Het volledige artikel staat in de HRM Barometer. Een publicatie met meer dan 100 pagina’s toegespitst op de belangrijkste HRM trends & ontwikkelingen voor overheid, onderwijs, zorg & welzijn en cultuur. Vraag de HRM Barometer 2016-2017 kosteloos aan via www.driessen.nl/hrmbarometer.