Artikel
22 okt '21
22 oktober '21
7 min

Van werk naar werk(geluk) met succes

Als loopbaancoach bij Mensium is Mariëlle Schrijvers dagelijks in gesprek met mensen die op een punt in hun carrière zijn gekomen waarin ze de balans opmaken. Zit ik nog wel op de juiste plek? Doe ik nog wel datgene waar mijn hart sneller van gaat kloppen? Of ben ik in de loop der jaren als mens veranderd en is het nu tijd dat mijn baan daarin mee verandert?

Je ziet dat deze medewerkers kritisch durven kijken naar hun eigen loopbaan en streven naar een gelukkig werkleven. Ook begeleidt Mariëlle kandidaten die in eerste instantie helemaal niet bezig zijn met hun werkgeluk. Een traject bij Mensium wordt hen aangeboden omdat ze niet meekonden in de veranderingen van de organisatie, ze functioneerden niet naar behoren of hun functie kwam te vervallen. Mariëlle: “Of een medewerker nu uit zichzelf een loopbaantraject aangaat of wordt gestuurd door de werkgever, mijn uitdaging is om deze mensen weer te laten ervaren dat ze zelf de regisseur van hun loopbaan zijn. Vanuit hun eigen kracht en verantwoordelijkheid. Ik haal mijn voldoening uit mensen te zien groeien in zelfinzicht en zelfvertrouwen. Ik word blij wanneer er weer een puzzelstukje op zijn plaats valt en stappen worden gezet naar het uiteindelijke doel. Hierbij ontsluit ik mijn netwerk en deel mijn kennis en ervaringen over de arbeidsmarkt. Zo kan ik echt trots zijn op Karin en Christel die ik beide mocht coachen op weg naar nieuw werkgeluk.

Karin Janssen zegde na 18 jaar haar vaste contract bij de gemeente Doetinchem op. Knoop doorgehakt… Maar dan? Via via kwam Karin in aanraking met Mensium. Ze kreeg twee jaar de tijd om te onderzoeken welk pad ze wilde bewandelen. Met succes, inmiddels heeft ze niet alleen heel veel over zichzelf geleerd, maar ook haar droombaan gevonden. “Even stilstaan bij wat ik kan en wil, heeft mij rust gegeven.”

Karin ging het traject in samenspraak met haar werkgever in. “Ik hechtte altijd veel waarde aan een vast contract, maar ik merkte dat ik niet meer gelukkig was in mijn werk.” Tijdens de gesprekken met Mariëlle werd haar duidelijk waarom ze haar vaste contract zo moeilijk los kon laten. “Ik hield me vast aan een soort schijnveiligheid. Door de kritische vragen, testen en onderzoeken kwam ik erachter waar deze onzekere gevoelens vandaan kwamen. En ik leerde hoe ik daarmee om kan gaan.”

Privé en zakelijk

Wat voor soorten testen, onderzoeken en vragen dat waren? Mariëlle: “Ik daagde Karin uit om haar leven in een biografie vast te leggen. Op basis daarvan maak je inzichtelijk welke patronen er in iemands leven zijn. Daarnaast hebben we de TMA-analyse ingezet. Dit instrument legt drijfveren en bijbehorende talenten bloot. Hierdoor krijg je inzicht in jezelf en in de dingen die juist wel of niet bij je passen.” Die inzichten brachten Karin veel: “Zo kwam ik erachter dat ik organisatorisch sterk ben en dat komt goed van pas in mijn nieuwe baan.

Cursussen en trainingen

Naast de gesprekken met Mariëlle, volgde Karin verschillende cursussen en trainingen. “Zo volgde ik een cursus over het schrijven van een sollicitatiebrief en online personal branding. Na 18 jaar niet meer gesolliciteerd te hebben, waren deze tips meer dan welkom. Het gaf me veel rust dat ik de tijd kreeg om aan mezelf en mijn vaardigheden te werken.” Al na een half jaar kreeg Karin een nieuwe (tijdelijke) baan aangeboden. En de coachingsgesprekken? Die gingen gewoon door. “Ik kreeg zelfs een vaste baan aangeboden. Mijn eerste reactie was: ik ga voor die vastigheid! Maar door de gesprekken met Mariëlle zag ik in dat het niet mijn droombaan was. Ze zei: “hoe lang heb je nu gesolliciteerd? Waarom zou je niet opnieuw zo snel iets kunnen vinden?’ En ze had gelijk, ik sloeg de aanbieding af.”

Droombaan

Dat bleek de juiste beslissing. Even later vond Karin haar droombaan. Ze werkt nu als adviseur economische zaken bij de gemeente Culemborg. “Ik beweeg me als een spin in het web tussen allerlei partners. Het is helemaal mijn ding!”

Minder stress

Of ze het traject zou aanraden? “Zeker! Ik gun iedereen de rust en tijd om te luisteren naar je gevoel. Ik ben minder gestrest dan voorheen en heb veel over mezelf geleerd. Daarom kijk ik met een goed gevoel en veel plezier terug op de afgelopen twee jaar. Het was moeilijk om de eerste stap te zetten, maar spijt heb ik geen seconde gehad.”

Christel van Rooij liep vast bij haar werkgever de gemeente Heusden. Tijdens de wandelcoachingsessies met Mariëlle lukte het haar de vinger op de zere plek te leggen. Zo kwam ze tot nieuwe inzichten, waardoor ze nu voor een andere carrière gaat. Het verhaal van Christel, opdrachtgever Maurice Lamberigts (gemeente Heusden) en coach Mariëlle.

“De laatste vier jaar liep ik telkens tegen dezelfde dingen aan. Door verschillende oorzaken was ik erg onzeker geworden en durfde geen fouten te maken waardoor ik steeds meer in mezelf keerde. Ik uitte mijn mening niet meer en kwam in een visuele cirkel terecht. Tijdens vergaderingen werd ik stiller en stiller. De gemeente Heusden was mijn derde werkgever in vier jaar en ik voelde dat ik wéér niet op mijn plek zat. Dat was voor mij een signaal dat ik naar mezelf moest gaan kijken. Ik merkte dat ik de verbinding tussen mijn hoofd en lichaam kwijt was en geen idee meer had waar ik blij en gelukkig van werd.”

In goed overleg uit elkaar

Op het moment dat Mensium in haar leven kwam, liep Christel vast op haar werk. De gemeente Heusden gaf haar de kans om via Mensium een nieuw pad te bewandelen. Haar voormalig leidinggevende Maurice vertelt: “Je kunt kiezen voor een lang traject om afscheid te nemen van iemand die niet lekker in haar vel zit, maar dat is voor alle partijen zwaar en lastig. Terwijl wij er als werkgever juist aan hechten om samen te kijken waar iemand het beste mee geholpen wordt. We hadden al vaker met Mensium gewerkt en dachten dat het wel iets voor Christel zou zijn. En zij dacht daar gelukkig ook zo over.”

Aan jezelf werken, voordat je voor iemand anders werkt

In september 2020 begon Christel aan het traject. Ze maakte kennis met haar coach Mariëlle. “Ik vond het zo mooi dat ze zei: ‘Je moet aan jezelf werken, voordat je voor iemand anders kunt werken’. Zo is het ook echt. Diep van binnen voelde ik: een nieuwe baan gaat dit probleem niet oplossen.”

Bij je gevoel komen door wandelcoachen

En dus ging Christel met zichzelf aan de slag. “Mariëlle stelde me kritische vragen om dichter bij mijn gevoel te komen en gaf me opdrachten.” Door corona waren de sessies in eerste instantie voor het grootste deel online. Mariëlle: “Ik merkte dat dat niet goed werkte voor Christel, ze ging snel ‘in haar hoofd zitten’. Het scherm werkte als een barrière. Toen zijn we ertoe gekomen om samen te wandelen. Dat bleek enorm goed te werken en het is een middel dat ik in de toekomst vaker wil inzetten.” Christel merkte dat ze opknapte van de wandelsessies: “Na een fase van terugblikken, gingen we vooruitkijken. En dat terwijl we letterlijk stappen aan het zetten waren. Ik voelde me met de dag beter, sliep beter en voelde me meer tevreden. Het strenge stemmetje in mijn hoofd verdween naar de achtergrond en mijn bewijsdrang naar anderen werd steeds minder.”

Zelfvertrouwen teruggekomen

Inmiddels is Christel een andere versie van zichzelf. “Ik sta weer in verbinding met mezelf en heb mijn vertrouwen teruggevonden. Wanneer ik nu in lastige situaties terechtkom, zie ik wat dat met mij doet en weet ik hoe ik daarmee om kan gaan. Ik ben weerbaar geworden en dat is een enorme winst voor mij.”

Nieuwe baan

Inmiddels heeft Christel een nieuwe baan gevonden. “Ik ga als HR-adviseur werken in het Catharina Ziekenhuis. Eigenlijk in eenzelfde soort functie als ik al deed, maar nu in een heel andere branche.” Maurice kreeg tijdens het traject regelmatig terugkoppelingen en is blij om te horen dat Christel deze ontwikkeling heeft doorgemaakt. “Ik gun het haar echt om een nieuw pad te mogen bewandelen!”

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.