Artikel
15 jan '15
15 januari '15
2 min

Twee derde werknemers neemt te weinig lunchpauzes

Twee op de drie werknemers houden niet altijd een lunchpauze. Dit komt naar voren uit onderzoek van de internationale zorgverzekeraar Bupa onder tweeduizend Britse werknemers.

Slechts 29 procent van de onderzochte werknemers neemt dagelijks een uur de tijd voor een volledige lunch. Dat is bijna gelijk aan het percentage respondenten (28 procent) dat helemaal geen pauze neemt tijdens de werkdag.

Te veel werk

Ruim 40 procent van de respondenten noemt te veel werk als belangrijkste reden voor het niet nemen van een volledige lunchpauze. Bijna een kwart (24 procent) voelt druk om niet te lunchen omdat hun manager dat ook niet doet. Andere redenen die de werknemers opgeven voor het niet nemen van een volledige lunchpauze opgeven zijn dat ook collega’s geen pauze houden en dat niemand ze kan vervangen.

Achter het bureau

Zo’n 40 procent van de respondenten reageert op zakelijke telefoontjes en e-mails tijdens de lunchpauze. Verder blijkt 30 procent achter het bureau te lunchen. Ook doet bijna de helft zelden iets ontspannends tijdens de werktijd.

Slecht humeur

Ruim de helft van de respondenten krijgt een slecht humeur wanneer ze de lunch overslaan. Daarnaast denkt 40 procent dat de productie anders achteruit gaat. Zorgwekkend is dat bijna een derde zich fysiek ziek voelde op het werk na het overslaan van de lunch.

Gezondheid en prestaties

Volgens Bupa stellen de werknemers die niet (altijd) lunchen niet alleen hun gezondheid in de waagschaal, maar ook hun prestaties op het werk. “Het nemen van een volwaardige pauze helpt medewerkers om alert en gefocust te blijven en op hun top te presteren”, aldus Patrick Watt, directeur bij Bupa.

Bronnen: Bupa, The Telegraph

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.