Artikel
30 aug '17
30 augustus '17
3 min

Top tien HR-beroepen verandert voor het eerst sinds jaren

Er gebeurt momenteel veel op het gebied van het HR-beroepsveld. Zo blijkt uit de zoekmachinedata van NationaleBeroepengids.nl. Er zijn veel verschuivingen in de top tien van populairste HR-functies met als nieuwkomers de HR-generalist en HR-administrator. Onveranderd is dat HR-manager veruit de meest geliefde HR-functie is.

De top tien van populaire HR-beroepen veranderde nauwelijks in de periode 2013 tot en met 2016. Volgens de zoekmachinedata van de eerste vijf maanden van 2017 is daar nu verandering in gekomen.

HR-generalist en HR-administrator

De populairste nieuwkomers dit jaar zijn de HR-generalist en de HR-administrator. Op basis van het aantal geplaatste vacatures zijn deze twee ook de grote groeiers binnen HR, concludeert NationaleBeroepengids.nl.

Populairste HR-functies

De twee meest geliefde HR-functies blijven gelijk. Bovenaan staat al jaren de functie van HR-manager, gevolgd door de HR-adviseur. Nieuw op plaats drie is de HR-medewerker, die van de vijfde plek komt. De HR-assistent zakt van drie naar vier en de HR-officer van plaats vier naar vijf. Verder blijven in de top tien de HR-directeur en de HR-businesspartner op plaats zes en zeven staan. Het beroep van HR-consultant is iets populairder geworden en stijgt naar de achtste plaats.

De twee opkomende beroepen, HR-administrator en HR-generalist, komen de top tien binnen op respectievelijk plek negen en tien. Zij vervangen bij de populairste tien HR-beroepen de HR-secretaresse en de HR-functionaris. In 2016 stonden deze respectievelijk op de achtste en tiende plaats.

Twijfels over nieuwkomers

Er zijn wel wat vraagtekens bij de ‘vernieuwingen’ in de top tien. NationaleBeroepengids.nl twijfelt of de nieuwkomers echt anders zijn dan de functies die ze hebben verdrongen. Er kan ook sprake zijn van nieuwe namen die oude lading dekken.

Zo lijken het werk van een HR-secretaresse en een HR-administrator op elkaar, doordat het draait om administratieve ondersteuning. Overeenkomst tussen de HR-generalist en HR-functionaris is dat het generalistische functies zijn, waarbij de inhoud van de functie ruimte biedt voor interpretatie.

Verder lijkt de HR-generalist in sommige vacaturebeschrijvingen veel op de HR-secretaresse en de HR-administrator. Volgens andere beschrijvingen komt het beroep weer erg overeen met de HR-businesspartner. De HR-functionaris leverde de afgelopen jaren een soortgelijk beeld op. Dit wekt de indruk dat beide functiebenamingen een containerterm zijn voor moeilijk te omschrijven vacatures.

HR-secretaresse

NationaleBeroepengids.nl benadrukt wel dat er ook grote verschillen zijn tussen bijvoorbeeld de HR-secretaresse en de administrator. “De secretaresse van tegenwoordig wordt nog weleens als co-manager omschreven.” De functie heeft volgens de beroepensite een sterk organiserend karakter gekregen.

Onstuitbare groei recruitment

Recruiters vielen buiten het onderzoek. Toch concludeert NationaleBeroepengids.nl dat dit vakgebied blijft groeien. Ook hier is een opkomst van specialisaties zichtbaar, zoals e-recruiter, recruitment officer en international recruiter. De recruitmentspecialist nam eerder al een prominente plaats in op de lijst van beroepen met toekomst.

Bronnen: PW., NationaleBeroepengids.nl

 

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.