Artikel
8 okt '13
8 oktober '13
2 min

Sociaal Cultureel Planbureau constateert weinig misbruik flexwerk

Werkgevers maken nauwelijks misbruik van flexibele arbeidscontracten. Slechts bij 3 procent van de tijdelijke werknemers wordt een onderbreking van drie maanden ingelast om een vaste aanstelling te voorkomen.

Ketenbepaling
Aanscherping van deze ketenbepaling, zoals in het sociaal akkoord is afgesproken, heeft daarom nauwelijks effect. Dat stelt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in een onderzoek naar de flexibele arbeidsmarkt, dat dinsdagochtend is verschenen. Slechts 36 procent van de tijdelijke werknemers heeft een schriftelijk vastgelegd uitzicht op vast werk. Een op de drie flexwerkers weet niet wat de tijdelijke werkgever van plan is na afloop van het arbeidscontract.

Arbeidscontracten
Werkgevers maken in toenemende mate gebruik van flexibele arbeidscontracten. Het aantal werknemers is volgens het CBS gegroeid van 7 procent in 2002 naar 10 procent in 2012. Het duurt volgens het SCP steeds langer voordat mensen een vaste aanstelling krijgen.

Van tijdelijk naar vast
Het uitzicht op een vaste aanstelling is vaak gebaseerd op de verwachting van de werknemer zelf, niet op harde afspraken. Volgens het SCP houdt dat positieve gevoel mogelijk verband met het feit dat veel tijdelijke werknemers met uitzicht op een vaste aanstelling jong en hoog opgeleid zijn. Er is volgens het rapport een vrij grote doorstroom van tijdelijk naar vast werk. Zo’n 25 procent van de werknemers met een tijdelijk contract heeft twee jaar later een vaste aanstelling.

Bron: nu.nl ‘SCP constateert weining misbruik flexwerkers’

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.