Artikel
4 nov '14
4 november '14
2 min

Selftracking om vitaal aan het werk te blijven

Duurzame inzetbaarheid is een hot thema in veel organisaties. Hoe kun je ervoor zorgen dat medewerkers zo goed en zo gezond mogelijk voor je blijven werken? Het internet staat vol tips en trucs, voornamelijk gericht op verzuimpreventie. Echter zou je dit thema ook vanuit een ander perspectief kunnen benaderen; hoe kun je vitaliteit op een positieve en leuke manier bevorderen?

Coachingsapp

De bewustwording van het belang van vitaliteit kan bijvoorbeeld gestimuleerd worden door het gebruik van een coachingsapp. Steeds vaker integreren mensen technologie in hun leven om informatie over zichzelf te verzamelen en om hier vervolgens van te leren. Quantified Self is een beweging die zich bezighoudt met dit fenomeen. Zij beschrijven dit met het concept ‘selftracking’: door middel van een app kun je persoonlijk advies verkrijgen, gebaseerd op stressniveaus, beweging en activiteiten. Door deze aspecten te koppelen aan de context waarin de gebruiker zich bevindt, kan meer inzicht worden verkregen in zowel de mentale als de fysieke gesteldheid. Volgens bijzonder hoogleraar Wessel Kraaij is deze tool ‘uitermate geschikt om vitaal aan het werk te blijven’.

Zelfsturing en motivatie

De geestelijke gemoedstoestand wordt voornamelijk gemeten door middel van e-mails, tweets en andere berichten. De fysieke toestand wordt afgeleid uit bijvoorbeeld stressmetingen, ontspanningsmetingen en slaapmetingen. Door deze met elkaar te combineren biedt de app inzicht in de vitaliteit van de gebruiker. Een mooie extra is dat de app ook de mogelijkheid biedt om collega’s met elkaar te vergelijken. Dit bevordert de onderlinge motivatie om met vitaliteit bezig te blijven en stimuleert tegelijkertijd de zelfsturing en eigen verantwoordelijkheid van medewerkers. Het kan voor organisaties dus veel opleveren om deze app intern te promoten en het gebruik ervan aan te moedigen.

Preventiecoach

Naast selftracking kan de ‘PreventieCoach arbo’ ook erg nuttig zijn bij het stimuleren van duurzame inzetbaarheid. Deze app staat boordevol informatie om gezondheid, vitaliteit en plezierig werken te bevorderen. Ook deze app is gericht op zelfmanagement en aanpassingsvermogen en biedt daarnaast de mogelijkheid tot kennisdeling. Zowel de Coachingsapp als PreventieCoach zijn gratis te downloaden.

Bronnen: HR Praktijk, QuantifiedSelf.nl, Preventiecoach.nl en Wessel Kraaij (bijzonder hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen)

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.