Artikel
7 apr '22
7 april '22
4 min

Scheiding leidt tot meer verzuim

Elk jaar scheiden veel mensen. Het lijkt een open deur, want de meesten van ons weten dat meer dan 33% van de huwelijken strandt. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat dit grote gevolgen heeft voor de werkvloer. De impact van een echtscheiding is zo groot dat het een zichtbaar effect heeft op de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van deze medewerkers.

Onderzoek TNO: impact scheidingen op ziekteverzuim

In oktober bracht TNO een groot onderzoek uit, waarin de impact van scheidingen op ziekteverzuim gepubliceerd is. De cijfers zijn indrukwekkend te noemen:

  • Meer dan 130.000 werkenden zitten per jaar in het proces van scheiden.
  • Het ziekteverzuim bij deze groep is 45% hoger dan bij werkenden met een vaste relatie.
  • 20% van de medewerkers geeft aan binnen een jaar met burn-out klachten rond te lopen.

Dit zijn enkele van de stevige conclusies vanuit het rapport.

Brede impact op een leven

“Het is wel logisch dat een scheiding van invloed is op verzuim,” vertelt Yorick Saeijs, eigenaar van Werk&Scheiding, een organisatie die zich bezighoudt met verzuimpreventie bij scheiding. “Heel je leven staat op z’n kop. Je moet het de kinderen vertellen en naaste familie. Er zult van alles moeten gaan regelen; van nieuwe bankrekeningen tot minimaal één nieuw huis. Je wordt verwacht een convenant op te stellen met afspraken op korte, middellange en lange termijn. De zorg voor de kinderen krijgt vaak een andere verdeling. Financieel heeft het grote gevolgen. En dat allemaal gecombineerd met verdriet, rouw, schuldgevoel, schaamte en andere heftige emoties die hierbij kunnen spelen. Probeer dan je werk maar goed te blijven doen.”

Gevolgen van scheiding voor werk

Medewerkers in scheiding hebben veel tegelijk op hun bordje. Daar komt nog bij dat ze spanning ervaren tussen de focus die het werk vraagt en de aandacht die de scheiding eist. “Dat zien we bijvoorbeeld al bij het plannen van een afspraak met een mediator. Dit gebeurt over het algemeen in dezelfde tijd als dat van iemand verwacht wordt te werken,” aldus Saeijs. “Daarnaast zijn er voorbeelden te noemen van aanstaande ex-partners die gedurende de werkdag emotioneel opbellen. Probeer daarna maar eens gelijk goed je werk weer te doen. Of er wordt overmatig geappt door een van beiden, waarna direct een reactie verlangd wordt. Zo zijn er legio voorbeelden te geven die wat met iemand in scheiding doen.”

De productiviteit van een medewerker loopt terug en de foutmarge gaat omhoog. Door de stress krijgen ze hun werk niet meer af binnen de normale tijd. Ze lopen vast. Als het lang genoeg duurt en er wordt geen doelgerichte actie op gezet, melden ze zich uiteindelijk ziek. Met alle gevolgen voor de medewerker, het team, leidinggevende en de organisatie als geheel.

Minder taboe rondom privé

De trend in Nederland is ingezet om zaken, die eerder als privé werden bestempeld binnen organisaties, meer bespreekbaar te maken. “Dit gebeurt al op het gebied van mantelzorg en rouwverwerking bij het overlijden van een dierbare. De tijd begint nu ook te komen dat scheiding uit de taboesfeer komt,” zien ze bij Werk&Scheiding. “Een goed gesprek is een mooie start,” gaat Saeijs verder. “Daarmee kun je als medewerker samen met je leidinggevende of HR-adviseur kijken waar oplossingen zitten, zoals flexibele ureninzet, tijdelijk ander werk of een gedeelte van het werk bij collega’s onder brengen. Bespreek het, maak afspraken en ga het doen. Dan kun je echt stappen in de goede richting maken.”

Binnen organisaties zijn er vaak meerdere oplossingen die kunnen bijdragen aan het voorkomen van verzuim op dit gebied. Van persoonlijke ontwikkelingsbudgetten tot potjes voor duurzame inzetbaarheid. Veel organisaties zien dit als onderdeel van goed werkgeverschap.

Piek van scheidingen in 2022

Door de maartregelen rondom Corona van de afgelopen twee jaar en de huizenmarkt lijken op dit moment meer mensen uit nood nog bij elkaar te blijven. De verwachting is dat deze groep de komende maanden nog wel eens in beweging kan gaan komen. Want samen in één huis zitten, terwijl je uit elkaar gaat, is vaak maar beperkt houdbaar.

Een scheiding leidt niet gelijk tot verzuim. De medewerker kan vaak nog een aantal weken, soms maanden door, nadat hij/zij voor het eerst aangeeft de effecten ervan in het werk te merken. Dan duurt het vaak niet lang, voordat het uiteindelijk niet meer gaat.

Saeijs: “Verzuim heeft zo’n grote impact. Niet alleen op de medewerker in scheiding, maar ook op het team. Daar heeft niemand wat aan. Daarom organiseren we elke eerste donderdagavond van de maand een gratis webinar ‘Hoe blijf ik op de been tijdens mijn scheiding?’. Daarin geven we inzichten en tips aan medewerkers in scheiding om zelf verzuim te helpen voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.”

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.