Artikel
26 nov '15
26 november '15
2 min

Relatief veel burn-outklachten bij 25- tot 35-jarigen

Een zevende van de Nederlandse werknemers (ruim 14 procent) had in 2014 burn-outklachten. Werknemers tussen de 25 en 35 jaar en werknemers in het onderwijs hebben relatief vaak last van burn-outverschijnselen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstelling TNO. Verder komt volgens TNO 36 procent van het werkgerelateerde verzuim door werkstress.

De werknemers met een burn-out voelen zich onder andere minstens een paar keer per maand leeg aan het eind van een werkdag. Ook zijn ze emotioneel uitgeput door het werk of moe bij het opstaan.

Vaker burn-outklachten bij 25-35 jarigen

Burn-outklachten komen bij werknemers van 25 tot 65 jaar in alle leeftijden ongeveer net zo veel voor. Opvallend is dat de groep tussen 25 en 35 relatief wat vaker burn-out klachten (17 procent) heeft dan de werknemers tussen 35 en 65 jaar. De percentages burn-outklachten voor 15- tot 25-jarige werknemers en de 65- tot 75-jarigen liggen een stuk onder het gemiddelde. Deze leeftijdsgroepen werken vaak in kleine deeltijdbanen, bijvoorbeeld naast een opleiding of een pensioen.

Meeste burn-outklachten in het onderwijs

De sector onderwijs kent het hoogste percentage werknemers met burn-outklachten, namelijk 21,3 procent. Dit heeft volgens het CBS onder meer te maken met de hoge werklast en de grote mate van emotionele betrokkenheid van het werk in het onderwijs. Werknemers in de landbouw hebben de minste burn-outklachten. Die komen daar bij een op de tien medewerkers voor.

Werkstress groot probleem

TNO kwam ook met een factsheet over werkstress, met daarin resultaten uit meerdere onderzoeken bij elkaar gezet. Het onderzoeksinstituut geeft hierin aan dat 36 procent van het werkgerelateerde verzuim komt door werkstress. Volgens TNO staat dat gelijk aan 7.555.000 verzuimdagen of bijna 21.000 fte.

Gebrek aan autonomie

Een belangrijke oorzaak van stress is het gebrek aan autonomie op het werk. 44 procent van de Nederlandse werknemers geeft dit aan als reden. Daarnaast zijn hoge taakeisen een bron van stress (38 procent). Volgens TNO is er bij bijna drie miljoen werknemers behoefte aan maatregelen tegen werkstress.

Bronnen: CBS, TNO, NRC Carrière

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.