Artikel
8 jan '13
8 januari '13
2 min

Personeelsbeleid onderbelicht door financiële problemen

Onlangs was in diverse kranten te lezen dat bezuinigingen die de overheid doorvoert steeds vaker leiden tot financiële problemen voor onderwijsinstellingen. Ontwikkelingen als salarisstijgingen van docenten en de krimp van het leerlingenaantal zorgen ervoor dat de financiële problemen alsmaar groter worden.

Bezuinigen  
Omdat een groot deel van het budget van scholen wordt besteed aan personeelskosten, wordt  hier vaak als eerste op bezuinigd. Daarom wordt het steeds belangrijker om te zorgen voor de juiste mens op de juiste plek. Een docent die in zijn kracht staat, ziet zijn werk immers als een lust en niet als een last. Bij het aannamebeleid is het daarom belangrijk dat er wordt gekeken naar de talenten en capaciteiten van een kandidaat en hoe die aansluiten bij de organisatiedoelstellingen.

Goed personeelsbeleid
Gekeken naar deze ontwikkeling blijkt personeelsbeleid een actueel thema binnen het primair- en voortgezet onderwijs. Hoe ga je als school bijvoorbeeld om met onderwerpen als de naderende vergrijzing, verminderde instroom van nieuwe docenten, gedwongen ontslagen en flexibele inzet van medewerkers? In de praktijk blijkt dat personeelsbeleid binnen het onderwijs vaak wordt onderbelicht, terwijl het juist een duidelijke inbedding binnen de organisatie zou moeten krijgen. Goed personeelsbeleid leidt namelijk niet alleen tot productiviteit en werknemerstevredenheid, maar draagt ook bij aan het terugdringen van het verloop en het verbeteren van de financiële huishouding. En juist dit laatste is in deze tijd van wezenlijk belang.

Workshops
Personeelsbeleid blijkt vaak onbekend terrein voor HRM’ers in het onderwijs. Om u hierin te ondersteunen organiseert Driessen HRM_Payroll ook in 2013 weer diverse gratis workshops voor relaties in het onderwijs. Bekijk het programma voor het voorjaar van 2013. Daarnaast bieden onze consultants ondersteuning bij het vormgeven van het personeelsbeleid binnen uw school. Neem voor meer informatie contact met ons op via consultancy@driessen.nl.

Bron: VO-raad, managers online en reformatorisch dagblad

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.