Interview
29 dec '22
29 december '22
4 min

Op basis van data sturen op een toekomstbestendig personeelsbestand

Mensen die een frisse kijk op het HR-vak hebben, vernieuwende strategieën toepassen en het anders dan anderen durven te doen. Dát zijn kleurrijke HRM’ers. In deze rubriek bieden we hen een podium. Dit keer zijn de (beleids)adviseurs van drinkwaterbedrijf Vitens aan het woord. Cathelijne Cornelissen de Beer, Nanine Meijer én Hilde Pelgrom vormen samen de werkgroep Strategische Personeels Planning (SPP). Koen de Mooij, HR-analist bij Reijn, ondersteunt hen daarbij.

Wat doet Vitens precies?

Cathelijne: “Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. Drinkwater is voor veel mensen iets vanzelfsprekends, maar achter de schermen werkt er een heel team om dat mogelijk te maken. Binnen ons bedrijf werken zo’n 1600 mensen, in veel verschillende functies. Van projectmanagers en hydrologen tot engineers en medewerkers die in het callcenter werken.”

Wat doen jullie als werkgroep precies?

Nanine: “Wij helpen en adviseren managers, zodat zij kunnen sturen op de juiste persoon op de juiste plek. Nu én in de toekomst. Daarbij kijken we naar de kwaliteiten en talenten van onze mensen, maar ook naar kwantiteit: naar de aantallen en de verschillende functies.”
Cathelijne: “We vinden het belangrijk dat onze collega’s geboeid blijven, uitgedaagd worden én zich blijven inzetten voor onze strategie ‘Elke Druppel Duurzaam in 2030’. Daarbij moeten we stilstaan bij wat voor functies er (op termijn) nodig zijn en bekijken hoe de talenten en ambities van medewerkers hierbij passen. De expertise en hulp van Koen helpt ons dat inzichtelijk te maken.”
Koen: “Ik gebruik data om inzichten te creëren. Deze analyses kun je gebruiken om te sturen op een toekomstbestendig en ideaal team. Stel dat er veel mensen tegelijkertijd met pensioen gaan of een volgende stap willen zetten, dan moeten we daarop anticiperen.”

Het sturen op het ideale team, lukt dat in deze tijd waarin het personeelstekort zo groot is?

Cathelijne: “Gelukkig maken we een duurzaam product. We merken dat dit de nieuwe generatie, waar zingeving belangrijk voor is, aanspreekt. Maar net als de rest van Nederland hebben wij ook te maken met uitdagingen op personeelsgebied. We zijn steeds op zoek naar de juiste kennis, denk aan mensen die ‘data minded’ zijn. Koen is daar een goed voorbeeld van. Maar we vissen niet alleen in de externe vijver, ook in de interne. We kijken naar het potentieel van onze mensen. Hoe kan iedereen zich binnen Vitens ontplooien?”

Hoe zorgen jullie dat mensen zich kunnen ontwikkelen?

Hilde: “Allereerst door het goede gesprek hierover te voeren, tussen leidinggevende en medewerker. Koen verwerkt de data die voorafgaand aan de gesprekken verzameld wordt, waardoor we inzicht krijgen.”
Koen: “Zo krijg je inzicht in talenttypes, mobiliteit (ready or risk to move) en de bezetting van cruciale functies.”
Nanine: “Elke medewerker kan individueel of binnen het team een Talent Motivatie Analyse (TMA) invullen. Dat levert inzicht op in eigen talent en drijfveren. Medewerkers denken na over waar hun kracht ligt, waar ze energie van krijgen en wat ze graag willen bereiken.”
Cathelijne: “De teammanagers evalueren elk jaar de prestaties en maken dan een inschatting van het potentieel van een medewerker. Wij noemen dat ‘Vitens Review’, hierin staan negen talenttypes. Ook de medewerker kan deze inschatting maken. Dit is het startpunt voor ontwikkelafspraken en groei. Door al deze data samen te brengen in een overzicht, stellen we de organisatie in staat om te sturen op de juiste persoon op de juiste plek.”

Over het blijven boeien van medewerkers, hoe doen jullie dat bij Vitens?

Hilde: “Omdat we een grote organisatie zijn, zijn er verschillende opties om door te groeien. Ook meten we elk kwartaal het welbevinden onder medewerkers. Daarnaast vragen we hoe medewerkers de sociale veiligheid en werkdruk ervaren. Daarnaast geven ze feedback op hun leidinggevende en laten ze weten of ze Vitens zouden aanbevelen als werkgever. Dat alles levert weer waardevolle data op, waarmee we aan de slag kunnen.”

Koen, je werkt hier nu een jaar vanuit Reijn. Hoe kijk jij naar Vitens?

“Als HR-analist word ik voornamelijk gedetacheerd bij organisaties in de publieke sector. Dat zijn plekken waar processen soms veel tijd in beslag nemen, het kan allemaal wat stroperig zijn. Dat vind ik bij Vitens reuze meevallen. Zaken worden snel besloten en wat beloofd wordt, wordt ook waargemaakt. Ik zie Vitens als een energieke organisatie waar ze heel graag datagericht willen werken. Een goede match dus!”

Lees ook het interview met Priscilla Altun, teammanager HRM bij gemeente Vlaardingen waar ze gedag zeggen tegen stroperige sollicitatieprocedures.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.