Artikel
12 mrt '13
12 maart '13
2 min

Nederlandse vrouw verdient minder, maar is wel meest tevreden

In Nederland verdienen mannen nog altijd meer dan vrouwen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat vrouwen gemiddeld 45% minder verdienen dan mannen. Gelukkig is uit een onderzoek van LinkedIn gebleken dat voor Nederlandse vrouwen niet het salaris het belangrijkste is, maar een goede balans tussen werk en privé en een interessante baan. Nergens in Europa worden vrouwen blijer van hun werk dan in Nederland.

Verschil niet alleen door parttime werken

Vrouwen verdienen minder dan mannen, zelfs 45% minder, mede doordat mannen meestal fulltime werken en vrouwen vaak parttime. Het inkomensverschil is vooral groot onder samenwonende, al dan niet gehuwde, medewerkers met kinderen. In die situatie werkt in veel gevallen de vrouw parttime en de man fulltime.
Wanneer alleen wordt gekeken naar fulltime medewerkers blijkt het inkomensverschil een stuk kleiner te zijn. Vrouwen met een fulltime baan verdienen bijna 20% minder dan wat mannen gemiddeld verdienen. Bij alleenstaande fulltime medewerkers valt het verschil tussen mannen en vrouwen zelfs helemaal weg. Dat komt doordat de vrouwen in deze categorie vooral jonge, hoogopgeleide vrouwen zijn.

Verschil wordt kleiner

Van eerdere jaren bestaan geen exacte cijfers over de bruto-inkomens van mannen en vrouwen. ‘De trend is wel dat het inkomensverschil ietsje kleiner is geworden’, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. ‘De crisis heeft met name toegeslagen in echte mannensectoren als de bouw, de industrie en het bankwezen. Vrouwen werken relatief vaker in de zorg en daar is het aantal banen afgelopen  jaren min of meer gelijk gebleven.’ Nederland behoort met het beloningsverschil tussen mannen en vrouwen overigens tot de middenmoot in de EU.

Nergens in Europa zijn vrouwen meer tevreden

Gelukkig zijn Nederlandse vrouwen wel tevreden over hun werk. Dit is gebleken uit een onderzoek dat LinkedIn heeft gehouden onder ruim 5.300 vrouwen, met als doel het ontdekken van de uitdagingen en kansen die vrouwen tegenkomen in hun professionele loopbaan. Bijna 9 op de 10 Nederlandse vrouwen (87%) beschouwen hun loopbaan als succesvol. Nederland staat hiermee in de top 3 samen met India en Brazilië. In Europa staan de Nederlandse vrouwen zelfs aan kop en zijn ze het meest tevreden met hun loopbaan.

Bron: PWDeGids, De Ondernemer, Intermediar

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.