Artikel
13 nov '15
13 november '15
2 min

Nachtdiensten in de zorg zijn slecht voor de gezondheid

Mensen die regelmatig nachtdiensten draaien waren zich er misschien al van bewust, maar ’s nachts werken is slecht voor de gezondheid. Dit blijkt uit een advies van de Gezondheidsraad aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voor mensen in de zorg is er echter geen ontkomen aan, zij moeten nou eenmaal ook vaak nachtdiensten draaien. De Gezondheidsraad heeft daarom vier preventieve maatregelen uitgeprobeerd die gezondheidsklachten door nachtwerk kunnen verminderen.

Onderzoek naar de schade van nachtwerk

Maar liefst één zesde van de Nederlandse beroepsbevolking werkt regelmatig volgens nachtdiensten. Al vele jaren komen er van die mensen en vanuit de wetenschap signalen dat dit nadelige gevolgen voor de gezondheid zou kunnen hebben. Dit geldt zowel voor op de korte termijn in de vorm van vermoeidheid en verminderde alertheid als voor op de lange termijn in de vorm van chronisch slaaptekort, overgewicht of zelfs vormen van kanker. Voldoende reden voor minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om in mei 2013 een beroep te doen op de gezondheidsraad voor een advies. De Gezondheidsraad presenteert nu het eerste deel van het advies. Het tweede deel, over de relatie tussen nachtwerk en borstkanker en andere nadelige gezondheidseffecten, volgt in september 2016.

Maatregelen om de klachten van nachtwerk te verminderen

De Gezondheidsraad heeft vier preventieve maatregelen opgesteld en uitgeprobeerd die gezondheidsklachten die ontstaan door het draaien van nachtdiensten zouden kunnen verminderen:

  1. Aanpassen van het ploegendienstrooster
  2. Beïnvloeden van de lichtblootstelling
  3. Veranderen van gedrag en leefstijl
  4. Innemen van (genees)middelen

Geen van deze preventieve maatregelen geeft een duidelijk uitsluitsel over positieve effecten, maar het lijkt erop dat een voorwaarts roterend rooster en een kort slaapje een gunstig effect kunnen hebben. Een voorwaarts roterend rooster betekent dat een dienst van ochtend-middag afgewisseld wordt door een middag-avond/nacht-dienst. Minister Asscher wacht met het nemen van maatregelen tot het tweede deel van het advies is gepubliceerd in september 2016.

Bron: Rijksoverheid, Gezondheidsraad

Pieter Philippart
Marketing manager bij Driessen

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.