Artikel
4 jan '16
4 januari '16
3 min

Mis nooit meer een deadline

‘Vanmiddag ga ik echt aan de slag’ of ‘Dit is zo klaar’. Je kent waarschijnlijk wel dit soort uitvluchten om deadlines voor je uit te schuiven. De afloop is dan vaak dat je op het laatste moment nog moet stressen om je werk op tijd af te krijgen.

Haal je je deadline niet dan kan dat onprofessioneel overkomen en ook oncollegiaal zijn. De website Fast Company geeft daarom een aantal handige tips waarmee je nooit meer een deadline hoeft te missen. Doe er je voordeel mee als je nog geen goede voornemens hebt voor het nieuwe jaar of als je deze er nog wel aan toe kunt voegen.

Doe niet alles tegelijk

Een eigenschap van slimme mensen die goed zijn in hun werk is volgens organisatiedeskundige Christina Hidek dat ze denken dat ze alles kunnen doen. Hierdoor proberen mensen meer te doen dan waar ze tijd voor hebben. “Dit zorgt ervoor dat ze het niet op tijd afronden.” Let er dus op dat je niet alles tegelijk wilt doen.

Onderschat de tijdsduur niet

Vaak onderschatten mensen hoeveel tijd een bepaalde taak gaat kosten. Het is dus belangrijk dat je inziet hoe lang je in feite over een klus doet. Hidek beveelt aan bij te houden hoe lang je ergens over doet en dit te vergelijken met hoe lang je dacht dat je erover zou doen. Dit maakt je beter bewust van de tijd die je kwijt bent aan taken.

Eerlijk tegenover jezelf zijn

Er kunnen veel redenen zijn waarom je je deadlines niet haalt. Dat kan bijvoorbeeld teveel werk zijn of te laat beginnen. Alleen als je inziet waarom deadlines lastig voor je zijn, kun je iets doen aan de werkelijke oorzaken.

Ervaar consequenties

Het missen van deadlines wordt steeds normaler als je geen consequenties ervaart. Zorg daarom dat je je bewust bent van de consequenties en dat je het gevoel hebt dat het missen van de deadline echt niet kan.

Maak er meteen werk van

Werkzaamheden die minder dan vijf minuten tijd kosten, moet je eigenlijk onmiddellijk doen. Hetzelfde geldt ook voor een grotere klus: maak er zo snel mogelijk werk van.

Stel je eigen deadline in

Door een eigen deadline vast te stellen die eerder afloopt dan de officiële, zorg je voor een tijdbuffer. Deze kan je gebruiken als er iets fout gaat of als de werkzaamheden toch langer duren.

Verdeel de klus in kleinere werkzaamheden

Volgens consultant Rashelle Isip is een oorzaak dat mensen hun werk te laat afkrijgen, dat ze de hele klus in één keer willen doen. Ze beveelt daarom aan om het grote project op te delen in kleine onderdelen. Zo kan je er beter mee omgaan.

Gebruik hulpmiddelen

Er zijn gelukkig meer dan genoeg hulpmiddelen om je te helpen beter je tijd te bewaken. Je kunt bijvoorbeeld herinneringen instellen op je telefoon om een vergadering niet te vergeten of om een klus tijdig voor te bereiden. Zo zijn er nog veel meer van dit soort nieuwe technieken die je goed kunt gebruiken.

Bron: NRC Carriere

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.