Interview
10 mrt '21
10 maart '21
5 min

Met gelijkspel op de werkvloer wint iedereen

Stop fixing the women. Fix the system. Met dat motto stapte innovatiestrateeg en transitiemanager Leonie van Mierlo 1 maart in de wereld van diversiteit en inclusief leiderschap met haar boek Gelijkspel wint. Het boek werd breed besproken in de media door o.a. Parool, AD, Telegraaf, Jan Magazine, MT/Sprout en Humberto Tan op Radio 1 en heeft na één week al een plek veroverd tussen de best verkochte managementboeken.

Leonie van Mierlo: “Als strateeg werk ik voor veel grote organisaties. Innovatie bestaat bij gratie van het bij elkaar brengen van verschillende perspectieven. Toch valt het me iedere keer weer op hoe weinig vrouwen er in een leadership team zitten. Vorig jaar namen twee hele goede vrouwelijke managers van één van mijn klanten tegelijkertijd ontslag, omdat ze niet meer in de masculiene cultuur van hun organisatie wilden en konden werken. Maar ik zie ook steeds meer mannen behoefte hebben aan een inclusieve werkomgeving. Jong talent vindt dat een voorwaarde om ergens een baan te accepteren.”

Nieuw leiderschap

“Zeker in deze tijd van werken op afstand zijn we op zoek naar nieuw leiderschap dat meer feminien van aard is. Daarnaast gaan organisaties in ieder geval met drie grote beïnvloeders te maken krijgen: de betekenis-economie, de 4de industriële revolutie en de battle-for-talent. Ook daarvoor is nieuw leiderschap nodig: een holistische kijk op de wereld en uitdagingen, samenwerkend, ethisch en empatisch. Leiders moeten niet de juiste antwoorden geven maar de juiste vragen stellen. Het zijn allemaal feminiene kwaliteiten. Maar als het gaat om genderdiversiteit geloof ik vooral in de kracht van het samen doen: mannen en vrouwen die elkaar uitdagen en versterken. Met dat gelijkspel wint iedereen!”

“Stop fixing the women. Fix the system.”

Leonie van Mierlo schreef dit boek naast een fulltime baan bij innovatiebureau Fronteer. De Sustainable Development Goals (SDG’s), waar inclusie onderdeel van uitmaakt, vormen een belangrijke richtlijn in haar werk. Die kennis combineert ze met haar interesse en achtergrond in organisatieontwikkeling: “Veel mensen en organisaties zijn nog steeds gericht op ‘winnen’, terwijl gelijkspel voor mij erom gaat dat alles en iedereen mee kan en mag doen. Dat betekent het in balans brengen van Planet en Profit en op de werkvloer het in balans brengen van People in al hun verscheidenheid.

Actuele gids

Het boek Gelijkspel Wint schetst een beeld van de organisatie van de toekomst en welk leiderschap nodig is om succesvol te zijn en te blijven. Van Mierlo beargumenteert breed en diep waarom diversiteit daarbij zo cruciaal is en reikt handvatten aan hoe een divers team en een inclusieve cultuur te bouwen. Dat doet ze op basis van eigen ervaring, research en gesprekken met 60 onbekend en bekende professionals, van jong talent tot commissarissen bij o.a. Unilever, PWC en Philips. En van medewerker tot diversity-ambassadeur bij EY, Alliander, Accenture en de Politie: ‘Ik wilde een managementboek schrijven dat leest als een roman. Omdat ik geloof in de kracht van co-creatie is het boek ook zo tot stand gekomen. Door al deze mensen een podium te geven en hun praktijkervaring te laten optellen is het ook een zeer actuele gids geworden.”

Integrale aanpak

Als Leonie van Mierlo iets geleerd heeft van het schrijven van het boek dan is het dat het onderwerp diversiteit en inclusie vooral integraal aangepakt moet worden: “We moeten het gebrek aan vrouwen in senior- en topposities niet langer bij hen neerleggen, maar het systematisch aanpakken. Stop fixing the women. Fix the system. Het systeem gaat onder andere over hoe we naar leiderschap kijken, de processen en systemen waarlangs we beslissingen nemen en hoe we vacatures invullen. Het doorbreken van uitsluitende culturen binnen organisaties gaat ervoor zorgen dat medewerkers hun talenten maximaal kunnen inzetten, in elke fase van hun leven, en werk en privé meer in balans mag en kan zijn. Daarmee worden ze meer engaged en zullen ze langer blijven. Het commitment van de top en CEO zelf is een belangrijke succesfactor. Daarnaast moet je niet praten over maar met mensen. En ik geloof dat je enkel met harde en ambitieuze streefcijfers patronen kunt doorbreken. Ten aanzien van dat laatste heeft de overheid een belangrijke eerste stap gezet. Aan organisaties, mannen en vrouwen, om daar nu vervolg aan te geven!’

Gelijkspel wint

gelijkspel wintBenieuwd naar het boek Gelijkspel wint? Bestel hier het boek.

Over Leonie van Mierlo

Leonie van Mierlo (1966) is innovatiestrateeg, consultant, (business)coach en auteur. Na zelf meer dan 25 jaar als manager binnen profit- en non-profitorganisaties actief te zijn geweest, begeleidt ze organisaties en individuen als transitiemanager om hun ‘stip op de horizon’ te vinden en coacht hen op hun pad om daar te komen. Dat doet ze met passie, creativiteit en grote realisatiekracht. Langs de lijn van het gedachtegoed Gelijkspel wint inspireert Leonie teams en organisaties op het onderwerp diversiteit en inclusie en begeleidt ze organisaties in verandertrajecten.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.