Artikel
3 nov '17
3 november '17
3 min

Meer groen in je leven, ook op het werk 

Al eens van pop up-store ‘Let it Grow’ op Amsterdam CS gehoord? Initiatiefneemster Silke Tijkotte wil hier de dagelijkse passanten de positieve waarden van planten en bloemen laten ervaren. Dat is volgens het initiatief belangrijk, want in 2050 woont 80% van de Nederlanders in steden. Silke Tijkotte benadrukt dat steden moeten vergroenen om het leefbaar te houden en dat niet alleen consumenten maar ook scholen, ziekenhuizen en straten groener moeten worden. Na het lezen van dit blogbericht, willen we misschien wel allemaal meer groen, ook op onze werkplek! 

Jacintha Scheerder van Let it Grow licht toe: “De impact van het stadsleven leidt tot een verhoogd stressniveau, een slechter immuunsysteem en een verminderde focus- en aandacht spanne. Uit onderzoek blijkt dat zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid aanzienlijk verbeteren door je regelmatig te omringen met groen, bomen en bloemen”. 

Overigens blijkt alleen al het kijken naar groen een positief effect te hebben. Zo toonde een eerder onderzoek van de University of Melbourne aan dat slechts 40 seconden naar een groen dak kijken je concentratie al verbetert. Voor deze studie kregen 150 studenten een saaie taak. De helft van de groep mocht tijdens een korte pauze naar een afbeelding van een dak met begroeiing kijken, de andere helft bekeek een afbeelding van een kaal, betonnen dak. Na deze pauze bleken de studenten die het groene dak hadden gezien beter te presteren, ze maakten minder fouten en waren een stuk geconcentreerder dan de andere groep. 

Positieve effecten van groen 

Maar het daadwerkelijk plaatsen van planten op en rondom de werkplek kent dus nog meer positieve effecten dan enkel uitzicht op groen: 

Luchtkwaliteit 

Planten houden de luchtvochtigheid op een comfortabel niveau, namelijk tussen 30 en 60%. En dat is prettig voor bijvoorbeeld ogen, neus en keel. Het heeft ook effect op schimmels op kantoor. Deze worden namelijk 50 tot 60% minder gevonden op kantoren waar planten staan. Ook zuiveren planten de lucht, in een kantoorgebouw kunnen tot 10 keer meer verontreinigende stoffen hangen dan in de buitenlucht. Denk aan huisstofmijt, koolmonoxide en chemische reinigingsmiddelen. 

Akoestiek 

Met wat planten (liefst ook in organische potten) of een groene wand op de juiste plaats kan de akoestiek in een ruimte aanzienlijk verbeteren. 

Welbevinden 

Door een groene werkplek wordt er minder stress ervaren, is er minder verzuim en ervaren medewerkers hun werkplek een stuk positiever. 

Productiviteit 

Dit alles leidt bovendien tot een hogere productiviteit. Studies uitgevoerd in Texas, Washington en Engeland toonden aan dat medewerkers 12% productiever werden door een groene werkplek. Ook onderzoek van TNO onderschrijft deze bevindingen. 

Wat houdt ons tegen om nog vandaag een plantje aan te schaffen voor onze werkplek? 

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.